Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin Geçici 9. Maddesine Göre Yapılan Yapı Denetimi İzin Belgesi Müracaatlarının Değerlendirilmesine Dair Tebliğ

Bakanlığa izin belgesi için müracaatta bulunan yapı denetimi kuruluşlarının başvurularının değerlendirilmesine ilişkin esasları açıklığa kavuşturmak amacıyla…


23 Ekim 2010 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27738

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından:

YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’NİN GEÇİCİ 9. MADDESİNE

GÖRE YAPILAN YAPI DENETİMİ İZİN BELGESİ MÜRACAATLARININ

DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR TEBLİĞ

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, 5/2/2008 tarihli ve 26778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğine 7/8/2010 tarihli ve 27665 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle eklenen Geçici 9 uncu madde doğrultusunda Bakanlığa izin belgesi için müracaatta bulunan yapı denetimi kuruluşlarının başvurularının değerlendirilmesine ilişkin esasları açıklığa kavuşturmak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 13/7/2010 tarih ve 27640 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010/624 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 1/1/2011 tarihinden itibaren 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olacak illerde faaliyet göstermek üzere Bakanlığa müracaat eden kuruluşları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile bu Kanun uyarınca çıkarılan 5/2/2008 tarihli ve 26778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin 7/8/2010 tarih ve 27665 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle eklenen Geçici 9 uncu maddesine dayanarak hazırlanmıştır.

Genel esaslar

MADDE 4 – (1) Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin Geçici 9 uncu maddesi gereği kura işlemine tabi tutulacağı belirlenen illerde faaliyet göstermek üzere müracaatta bulunan kuruluşlardan, Bakanlıkça duyurulan son başvuru tarihi olan 1/9/2010 itibariyle,

a) Müracaat dilekçesi ekinde herhangi bir evrak bulunmadığı,

b) Ortaklarının mühendis veya mimar olduğuna dair tespit yapılamadığı,

c) Unvan ve iştigal konusunun yapı denetimi olmadığı,

d) Faaliyet göstereceği il açısından müracaat dilekçesi ile ticaret sicil kayıtları arasında fark bulunduğu,

e) Kanunun uygulandığı pilot 19 ilde faaliyeti sürerken, bir başka ilde faaliyette bulunmak üzere müracaat ettiği,

f) Müracaat dilekçesi olduğu halde ticaret sicil kaydını tamamlamadığı,

g) Kurucularının biri ya da birkaçının birden fazla yapı denetim kuruluşunda ortak olduğu belirlenenler ile aynı il veya farklı illerde yapı denetim kuruluşlarında kurucu ortak olarak yer aldığı halde, 1/9/2010 tarihinden sonra istifa ederek, hissesini bir başkasına devretmiş bulunan kurucu üyenin yer aldığı yapı denetim kuruluşlarının başvuruları noter huzurunda çekilecek kuraya dahil edilmez.

(2) Kurucusunun aynı zamanda Kanunun uygulandığı pilot illerde aday durumundaki kuruluşta ortak olduğu belirlenen firmaların kuraya katılabilmeleri için, “pilot ildeki başvurunun işlemden kaldırılmasına dair taahhütname” vermek zorundadır. Bu taahhütname, kurayı kazanmaları halinde işleme konulur.

MADDE 5 – (1) Müracaat sayıları itibariyle kuraya tabi olmayacak illerde, kurucu ortağının birden fazla yapı denetim kuruluşunda ortak olduğu tespit edilen kuruluşlardan yalnızca birine izin belgesi verilerek, diğer müracaatlar işleme alınmaz.

MADDE 6 – (1) Noter huzurunda çekilecek kura işlemleri ile kuraya katılacak ve katılamayacak aday kuruluşlara ilişkin tüm duyurular, Bakanlık uygun görüşünü müteakip, http://ydk.yigm.gov.tr adresli web sitesi üzerinden yapılır. Bu duyurular, aday kuruluşların yasal tebligat adreslerine tebliğ edilmiş sayılır.

MADDE 7 – (1) Noter huzurunda çekilecek kura sonucunda izin belgesi almaya hak kazanan kuruluşlardan, verilen bilgi ve belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğu ya da kuruluşun ortaklık hisselerinin % 50’sinden fazlasının kuradan sonraki 3 yıl içerisinde devredildiği anlaşılanların izin belgesi iptal edilir. Yeniden müracaatta bulunulması halinde, bu kuruluş o ilin başvuru sırasının sonuna yerleştirilir.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark