2) Sözleşme süresi bir yıldır. Sözleşme yapılacak taraf, en az üç firma, kuruluş veya kişi arasından teklif usulü ile seçilir ve belgeleri denetimlerde aranır.
20 Ekim 2010 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27735
İçişleri Bakanlığından:
SAHİL GÜVENLİK KANTİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
MADDE 1 – 4/9/2003 tarihli ve 25219 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sahil Güvenlik Kantin Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “sayısal loto” ibaresi “milli piyango şans oyunları” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “komutanın Sahil Güvenlik Komutanlığına yapacağı teklif üzerine, Genelkurmay Başkanlığından” ibaresi “komutan tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığından” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.
“d) Söz konusu satış işleminde;
1) Konsinye usulü satış ile ilgili hususlar, teklif yolu ile belirlenecek resmi/özel kuruluş veya firmalar ile kantin işletmesinden sorumlu kantin heyeti arasında yapılacak sözleşmede tespit edilir.
2) Sözleşme süresi bir yıldır. Sözleşme yapılacak taraf, en az üç firma, kuruluş veya kişi arasından teklif usulü ile seçilir ve belgeleri denetimlerde aranır.
3) Vergi mükellefiyeti bulunmayan kişi, kuruluş veya firma ile sözleşme yapılamaz.
4) Sözleşme tarihi itibariyle kesinleşmiş vergi borcu ile sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belgelerin ilgili kantin heyetine sunulması gerekir.
5) Konsinye satış yapılacak reyonlardaki mallar için mal sahibine ve kantine kalacak oranlar ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kantin heyeti 30 uncu maddede belirtilen oranı geçmeyecek şekilde kâr oranını firmayla ortaklaşa belirleyerek fiyat oluşturulur.
6) Malın gönderilmesinde sevk irsaliyesi düzenlenir. Düzenlenen irsaliyede malın konsinye olarak satılacağını belirtmek için irsaliye üzerine “Konsinye olarak teslim edilmiştir” ibaresi açıkça yazılır.
7) Mal veya eşya, kantine giriş esnasında kantin heyeti tarafından kontrol edilir. Fiyat etiketi kantin başkanlığınca tanzim edilerek mühürlenir. Pos kasa bulunan kantinler için, gün sonunda pos kasalardan satış raporu alınarak satılan miktar yedi günlük süre içinde kantin başkanlığına fatura edilir. Pos kasa bulunmayan kantinlerde konsinye satış yapılacak reyonlara ayrı ayrı birer yazar kasa tahsis edilerek günlük ve aylık alınacak satış raporları doğrultusunda satılan miktar kantin başkanlığına yedi günlük süre içinde fatura edilir.
8) Konsinye olarak satılmak üzere bekleyen malın mülkiyeti satış gerçekleşinceye kadar malı gönderene aittir.
9) Malın satılamayarak değiştirilmesi ihtiyacı doğduğunda veya malın reddine karar verilmesi halinde mal yükleniciye iade edilir.
10) Satılan mal için kantin işletmesi adına kesilecek faturanın satışın gerçekleştiği tarihten itibaren yedi gün içinde düzenlenmesi gerekir.
11) Reyonda satılacak mal veya eşya sözleşmede belirlenir ve bunun dışında mal veya eşya satılamaz.
12) Askeri kantinlerde konsinye usulü satışlarda firma personeli çalıştırılamaz.
13) Reyonda satılan her türlü mal veya eşyanın hesabı mutlak surette kantin kasasında işlem görür ve işletme defterine girişi yapılır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) Kantin kurullarınca satın alınan gıda maddelerinin sağlık açısından kontrolleri kışla komutanınca en az ayda bir kez yaptırılır. Bu görev, gıda kontrol subayı veya kışla tabibi veya muayene komisyonu başkanlığına verilebilir. Yapılan kontrolün sonucunda iki nüsha tanzim edilecek raporun bir nüshası kantin heyetince, diğer nüshası ise gıda kontrol subaylığınca muhafaza edilir.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Personel Başkanlığınca” ibaresi “tarafından” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ı) bendi eklenmiş ve aynı fıkranın (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
“ı) Mal alımlarında, en az üç yerden teklif alınır ve gerekli olan malzemeler için numune bağlanabilir. Teklif mektuplarında en ucuz teklifi veren firmanın malı kantin heyetince değerlendirilir. Mal istenilen kalite ve nitelikte değilse teklifi veren firma kışla komutanının da onayının bulunduğu bir tutanakla devre dışı bırakılabilir.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin başlığında yer alan “Loto” ibaresi “Milli Piyango Şans Oyunları” şeklinde ve aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “sayısal loto” ibaresi ise “milli piyango şans oyunları” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Satışlardan elde edilen hâsılat, faiz gelirleri ve kantinin nakdi sermayesi kışlanın bulunduğu garnizondaki Ziraat Bankası şubesinde; Ziraat Bankasının bulunmadığı garnizonlarda bir kamu bankası şubesinde; kamu bankası şubesinin de bulunmadığı garnizonlarda ise kantin heyetince belirlenecek mali bünyesi güçlü ve yüksek getiri sağlayan bir mevduat bankası şubesinde kantin heyeti adına açılacak bir hesaba yatırılır. Bankadan para çekme işlemi kantin başkanı ve muhasip üyenin çift imzası ile yapılır.”
“Kantin paraları, kışlanın bulunduğu garnizonda banka şubesi olmadığı takdirde kışla komutanınca belirlenecek para kasasında muhafaza edilir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Resmi işler, analitik bütçe sınıflandırması dördüncü düzey gider kodları (ekonomik sınıflandırmanın dördüncü düzeyi) içinde kalan işlerdir. Resmi işin zaruri olup olmadığını ve ödeneğin yeterlilik durumunu belirleme yetkisi, kışla komutanına aittir.”
“Kantin gelirlerinin yukarıda belirtilenler dışında diğer resmi ve zaruri işlere kullanımına Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilidir.”
“Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterindeki erbaş ve erler tarafından kullanılan teknik donanımı yüksek ve özel nitelikli askerî araçlardan, askerî kantinin bağlı bulunduğu komutanlık tarafından belirlenen ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca uygun görülen araçların kasko sigortası giderleri askerî kantin gelirlerinden ödenir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1) Bakım ve onarım için kullanılarak tüketilen mallara ilişkin faturaların arkasının, kullanıldığı yerler belirtilerek yetkililerce imzalanması ile sarf işlemi tamamlanmış olup, ayrıca bir sarf belgesi düzenlenmesine gerek yoktur. Bilgisayar ve elektronik eşya gibi cihazların tamir, bakım ve onarımında faturaya ek olarak teknik servis raporu konulur.”
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kantinlerin aylık brüt karlarından ödeyecekleri üst komutanlık pay oranları, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından tespit edilir. Tespit edilen üst komutanlık payları, kantin heyetince, bilançonun kışla komutanı tarafından onayını müteakip her ayın en geç onuna kadar ilgili hesaba yatırılır. Havalelerde havale masrafları kantin giderlerinden sayılır.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“i) Onay Belgesi: Yapılacak bir iş veya alınacak bir mal veya hizmet için ödenecek paranın, analitik bütçe sınıflandırması dördüncü düzey gider kodları (ekonomik sınıflandırmanın dördüncü düzeyi) içinde yer alan ve ödeneğin bulunmadığına veya yeterli olmadığına dair kullanılan ve örneğine EK-17’de yer verilen belgedir. Parayı kullanacak birlik komutanlığınca hazırlanır. Kışla komutanının onaylamasından sonra avans verilmesini sağlayan belgedir.”
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “muhafaza edilir” ibaresi “arşive kaldırılır” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 14 – Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.