Rekabet İhlallerine İlişkin Başvuru Usulüne Dair Tebliğ (Tebliğ No:2012/2)

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü ve/veya 6 ncı

 

 

23 Ağustos 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28390

 

Rekabet Kurumundan:

 

REKABET İHLALLERİNE İLİŞKİN BAŞVURU USULÜNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/2)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü ve/veya 6 ncı maddesi ile 7 nci maddesinin ihlal edildiği iddialarına ilişkin olarak Rekabet Kurumuna yapılacak başvurular ile bu başvuruların değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları tespit ve ilan etmektir.

 

Hukuki dayanak

 

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;

 

a) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,

 

b) Kanun: 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu,

 

c) Kurul: Rekabet Kurulunu,

 

ç) Kurum: Rekabet Kurumunu,

 

d) Meslek personeli: Rekabet uzman yardımcısını, rekabet uzmanını, rekabet başuzmanını, kıdemli rekabet başuzmanını ve mesleki koordinatörünü,

 

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru, Başvuru Şekil ve Şartları

 

Kuruma başvuru

 

MADDE 4 – (1) Kuruma başvuru; ihbar, şikâyet ve Bakanlık talebi şeklinde yapılabilir. Başvurular gerçek kişilerce yapılabileceği gibi, kurum, kuruluş, birlik, dernek ve benzeri tüzel kişilerce de yapılabilir.

 

(2) Bu Tebliğ, kamu kurumları tarafından yapılacak başvuruları kapsamaz.

 

(3) Kamu kurumlarının, kendilerine intikal eden ve ilgisi nedeniyle Kuruma yönlendirdikleri başvurular da bu Tebliğ kapsamında ele alınır. Bu durumda ayrıca ilgili kamu kurumuna, başvurunun değerlendirmeye alındığına ilişkin bilgi verilir.

 

Şekli ve maddi şartlar

 

MADDE 5 – (1) Kuruma başvuruların yazılı olarak yapılması esastır. Başvurular, posta aracılığıyla gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir. Elektronik posta, faks, telefon gibi diğer yollarla da başvuru yapılabilir. Bu tür başvurular, ihbar olarak değerlendirilir. Sözlü olarak yapılan başvurular da, ilgili personel tarafından tutanağa bağlanarak ihbar olarak değerlendirilebilir.

 

(2) İlgili daire başkanlığı tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde, aşağıdaki unsurları içermediği anlaşılan veya inceleme talebi bulunmayan başvurular hakkında işlem yapılmaması esastır:

 

a) Gerçek kişiler tarafından yapılan başvurularda başvuru sahibinin adı ve soyadı, vatandaşlık numarası, adresi ile imzası,

 

b) Tüzel kişiler tarafından yapılan başvurularda, tüzel kişinin ticaret unvanı/işletme adı, adresi, imza sirküleri ile bu sirkülere göre tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olanların imzası,

 

c) Bir temsilci vasıtası ile yapılacak başvurularda, temsilcinin yetkili olduğunu gösterir belgenin aslı veya usulüne uygun bir şekilde aslına uygunluğu onanmış örneği, temsilcinin ve temsil olunan gerçek veya tüzel kişinin adresi ile temsilcinin imzası.

 

(3) Kurum, yukarıdaki koşulları taşımamakla birlikte, ciddi olduğunu değerlendirdiği başvurular hakkında resen işlem başlatabilir.

 

(4) İkinci fıkrada sayılan unsurları taşımakla birlikte, iddia olunan ihlale ilişkin olarak sadece ihlalin varlığına işaret eden soyut beyanlardan ibaret olan, ihlalin gerçekleşme şekli, yeri ve zamanı ile hakkında inceleme istenen teşebbüs veya teşebbüs birlikleri hakkında somut bilgi ve/veya belgeleri içermeyen ve Kurul tarafından iddiaların ciddi ve yeterli olarak ortaya konulmadığı değerlendirilen başvurular hakkında işlem yapılmaması esastır.

 

(5) Başvurular, Kurumun imkân ve öncelikleri dikkate alınarak, Kurum tarafından uygun bulunan takvim dâhilinde ele alınır.

 

(6) Konusu ve hakkında başvuruda bulunulan teşebbüsler bakımından ortak nitelik taşıyan başvurular mümkün olduğu ölçüde birlikte ele alınır.

 

(7) Başvuru sahibi, kimliğinin gizli tutulmasını talep edebilir. Böyle bir durumda, ilgilinin kimlik bilgilerine ve kimliğinin bilinmesine yol açabilecek her türlü bilgiye, Kurum içi yazışmalar dâhil, yapılacak yazışmalarda hiçbir şekilde yer verilmez.

 

(8) Başvuru sahibinin, yapmış olduğu başvuruda yer alan bilgi ve belgelere ilişkin olarak gizlilik talebi bulunması halinde, 18/4/2010 tarihli ve 27556 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010/3 sayılı Dosyaya Giriş Hakkının Düzenlenmesine ve Ticari Sırların Korunmasına İlişkin Tebliğ hükümleri uygulanır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvuruların Değerlendirilmesi ve İlgililere Bildirim

 

Başvuruların değerlendirilmesi

 

MADDE 6 – (1) Başvuruyu incelemekle görevlendirilen meslek personeli, gerekli görmesi halinde, önaraştırma başlatılmasından önceki aşamada iddia konusu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi edinmek amacıyla başvuru sahibi ile telefon, elektronik posta gibi vasıtalarla iletişime geçebilir.

 

İlgililere bildirim

 

MADDE 7 – (1) 5 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen unsurları taşıyan başvuruların safahatı hakkında en geç otuz gün içinde başvuru sahibine veya temsilcisine bilgi verilir. Bu aşamada işlemin sonucu hakkında bilgi verilmemişse alınan sonuç ayrıca bildirilir.

 

(2) İlgili daire başkanlığı tarafından 5 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen unsurları taşımadığı değerlendirilen başvurular için başvuru sahiplerine veya temsilcilerine herhangi bir bildirim yapılmaz.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

 

Yanlış ya da yanıltıcı bilgi verme

 

MADDE 8 – (1) Kuruma başvuruları sırasında kasıtlı olarak yanlış ya da yanıltıcı bilgi verenler hakkında yasal işlem uygulanabilir.

 

Mevcut başvurular

 

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, yürürlüğe girmesinden önce Kuruma intikal eden başvurulara uygulanmaz.

 

Yürürlük

 

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Rekabet Kurumu Başkanı yürütür.

 

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark