Devlet Gelir Uzmanlığı Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet gelir uzman yardımcılarının mesleğe alınma…

 

 

27 Temmuz 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28366

 

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)ndan:

 

DEVLET GELİR UZMANLIĞI YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet gelir uzman yardımcılarının mesleğe alınma, yetiştirilme, yeterlik sınavları ile Devlet gelir uzmanlığına atanma usul ve esaslarını; Devlet gelir uzmanı ve Devlet gelir uzman yardımcılarının çalışma usul ve esasları ile yetki, görev ve sorumluluklarını düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, Devlet gelir uzmanları ile Devlet gelir uzman yardımcılarını kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29 uncu maddesi ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 41 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakan: Maliye Bakanını,

b) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,

c) Başkan: Gelir İdaresi Başkanını,

ç) Başkanlık: Gelir İdaresi Başkanlığını,

d) Giriş Sınavı: Devlet gelir uzman yardımcılığına giriş için yapılacak yazılı ve sözlü bölümlerden oluşan sınavı,

e) Giriş Sınavı Yönetmeliği: 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gelir İdaresi Başkanlığı (A) Grubu Kadrolarına Giriş Sınavlarının Duyurulması, Sınavlara Başvurular ile Atamada İstenecek Belgelere İlişkin Yönetmeliği,

f) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı: Gelir İdaresi Başkanlığıİnsan Kaynakları Daire Başkanlığını,

g) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

ğ) KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavını,

h) Tez: Devlet gelir uzman yardımcısının hazırlayacağı uzmanlık tezini,

ı) Uzman: Devlet gelir uzmanını,

i) Uzmanlık: Devlet gelir uzmanlığını,

j) Uzman Yardımcısı: Devlet gelir uzman yardımcısını,

k) Uzman Yardımcılığı: Devlet gelir uzman yardımcılığını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uzman Yardımcılığına Giriş

Giriş sınavı

MADDE 4 (1) Uzman yardımcıları, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, Başkanlıkça uygun görülecek tarihte açılacak giriş sınavı ile alınırlar.

(2) Giriş sınavına ilişkin duyurular Giriş Sınavı Yönetmeliğine göre yapılır.

Giriş sınavına başvuru şartları

MADDE 5 (1) Uzman yardımcılığı giriş sınavına başvurmak isteyenlerin aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinde yer alan genel şartları taşımak,

b) Aşağıda yer verilen eğitim şartlarını taşımak,

1) En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen dört yıllık fakültelerden birini bitirmiş olmak veya,

2) En az dört yıllık lisans eğitimi veren mühendislik fakültelerinin lisans bölümleri, matematik ve istatistik lisans bölümleri ve bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen dört yıllık fakültelerden birini bitirmiş olmak,

c) Yazılı sınavın yapıldığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olmak,

ç) Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dolmamış KPSSden, başvuru ilânında belirtilen puan türü veya türlerinden yeterli puanı almış olmak.

Giriş sınavına başvuru, çağrı ve sınav yeri

MADDE 6 (1) Adaylar giriş sınavına Giriş Sınavı Yönetmeliğinde belirtilen şekilde başvuru yaparlar.

(2) Giriş sınavı duyurusunda, mezun olunan fakültelere, bölümlere ve KPSS (A) puan türlerine ilişkin belirleme yapılmışsa, sadece belirlenen fakülteler ve bölümlerden mezun olan ve istenen puan türünden yeterli puanı alan adaylar başvuru yapabilirler. Giriş sınavının yazılı bölümüne atama yapılacak kadro sayısının en fazla yirmi katına kadar aday çağrılır.

(3) Yapılan başvurular, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca incelenerek, giriş sınavı koşullarını taşıyan adaylarla ilgili olarak, ilanda belirtilen son başvuru süresini takip eden ilk iş günü, toplam başvuru sayısını ve son aday numarasını da belirleyen bir tutanak düzenlenir.

(4) Giriş sınavına girmeye hak kazanan adayların isimleri Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasındaki usullere göre duyurulur.

(5) Giriş sınavı, Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi uyarınca belirlenen yerlerde yapılır.

Sınav kurulu

MADDE 7 (1) Sınav kurulu, Başkan veya görevlendireceği Başkan Yardımcısı veya İnsan Kaynakları Daire Başkanlığından sorumlu Daire Başkanının başkanlığında, Daire Başkanları ile Grup Başkanları arasından seçilecek en az beş asil ve iki yedek üyeden oluşur. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığından sorumlu Daire Başkanı, sınav kurulunun tabii üyesidir.

(2) Sınav kurulu, giriş ve yeterlik sınavlarını yapar, sonuçlarını değerlendirir ve itirazları inceleyerek karara bağlar.

(3) Giriş sınavının, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen okullardan mezun olanlar için açılması halinde, sınavın sözlü bölümüne katılması amacıyla sınav kuruluna, sınava çağrılan adayların mezun oldukları bölüme ilişkin teknik bilgiyi haiz, biri asil olmak üzere en çok iki üye Başkanlık merkezinden veya diğer kurumlardan alınabilir.

(4) Giriş sınavının, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen okullardan mezun olanlar için birlikte açılması halinde, sınavın sözlü bölümüne katılmak için sınav kuruluna, Başkanlık merkezinden veya diğer kurumlardan çağrılan üyeler yalnızca teknik bilgiyi haiz oldukları bölümden sınava giren adayların sözlü sınavına iştirak ederler.

(5) Sınav kuruluna, yükseköğretim kurumlarıöğretim üyeleri arasından en çok iki kişi üye olarak seçilebilir.

(6) Sınav kurulu başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

(7) Sınav kurulunun sekretarya hizmetlerini İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı yürütür.

Yazılı sınavın yapılması

MADDE 8 (1) Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından test ve/veya klasik usulde yapılır.

(2) Sınav kurulu, giriş sınavının yazılı bölümünün tamamının veya bir kısmının başka kurum veya kuruluşlar tarafından yapılmasına karar verebilir.

(3) Başkanlık, giriş sınavı duyurusunda belirtmek şartıyla giriş sınavının yazılı bölümünü, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen farklı fakülteler ve bölümler için ayrı ayrı veya birlikte yapabileceği gibi başka kurum veya kuruluşlara da yaptırabilir.

(4) Yazılı sınavın başka kurum veya kuruluşlara yaptırılması halinde, yazılı sınava ilişkin hususlar Başkanlık ile ilgili kurum veya kuruluş arasında yapılacak protokolle belirlenir.

Yazılı sınav konuları

MADDE 9 (1) Uzman yardımcılığı yazılı sınav soruları aşağıda belirtilen konulardan hazırlanır.

a) Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen okullardan mezun olanlar için:

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi,

2) Hukuk Grubu; Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve İdari Yargı Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler-Kıymetli Evrak), İcra ve İflas Hukuku,

3) İktisat Grubu; Makro İktisat, Mikro İktisat, Uluslararasıİktisat, İşletme İktisadı, Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar, Türkiye Ekonomisi,

4) Maliye Grubu; Kamu Maliyesi, Maliye Politikası, Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları,

5) Muhasebe Grubu; Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Ticari Hesap,

6) Yabancı Dil; İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden birisi.

b) Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen okullardan mezun olanlar için:

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi,

2) Genel yetenek ve genel kültür,

3) Fakültelerin ilgili bölümleri müfredatı dikkate alınarak belirlenen alan bilgisi,

4) Yabancı Dil; İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden birisi.

Yazılı sınavın değerlendirilmesi

MADDE 10 (1) Yazılı sınav, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve en yüksek puanı alan adaydan başlamak üzere sıralanarak tutanağa bağlanır ve sınav kurulunca imzalanır.

(2) Yazılı sınavın değerlendirilmesi sonucu, bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere, atama yapılacak kadro sayısının iki katına kadar aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla eşit puan alan adaylar da sözlü sınava çağrılır.

Yazılı sınav sonuçlarının duyurulması

MADDE 11 (1) Yazılı sınavda başarılı olarak sözlü sınava girmeye hak kazanan adayların isimlerine, sözlü sınavın yerine ve tarihine ilişkin listeler, uygun yerlere asılmak ve Başkanlık internet sitesinde yayımlanmak suretiyle duyurulur.

Sözlü sınavın yapılması ve değerlendirilmesi

DEVAMI

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark