Bu tebliğin amacı; 11/10/2011 tarihli ve 2011/2305 sayılı 2012 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman…
30 Aralık 2011 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28158
Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)’tan:
2012 YILINA AİT GENEL YATIRIM VE FİNANSMAN PROGRAMININ
UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARIN
BELİRLENMESİNE DAİR TEBLİĞ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç, kapsam ve dayanak
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 11/10/2011 tarihli ve 2011/2305 sayılı 2012 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesinde belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla izlenecek usul ve esaslar ile istenecek bilgi ve belgelerin mahiyetini belirlemektir.
(2) Bu Tebliğ, Ek 1’de yer alan 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıkları, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılıÖzelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşları kapsar. Sermayesindeki kamu payı yüzde 50’nin altına düşen kuruluşlar Kararname ve bu Tebliğin kapsamından çıkar. Sermayesindeki kamu payı yüzde 50’nin üstüne çıkan kuruluşlar ise Kararname ve bu Tebliğin kapsamına girer.
(3) Sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan veya Anayasanın 165 inci maddesi kapsamında Sayıştay tarafından denetlenen, Ek 1’de yer alan ve ikinci fıkra kapsamı dışındaki diğer işletmeler bu Tebliğin sadece 15, 16 ve 17 nci maddelerine tabi olup, bu kamu işletmeleri 17/6/2009 tarihli ve 27261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İşletmelerinin Faaliyetlerinin İzlenmesi ve Raporlanmasına Dair Tebliğde yer alan hususlar çerçevesinde hareket ederler.
(4) Bu Tebliğ, 11/10/2011 tarihli ve 2011/2305 sayılı Kararname eki Karar’ın 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 2 –(1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Kamu iktisadi teşebbüsü: 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi teşebbüsler ile bu teşebbüslerin aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası kapsamında kurulanlar hariç olmak üzere bağlı ortaklıkları,
b) Kuruluş: 4046 sayılı Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’den fazlası kamuya ait olan işletmeci teşebbüsleri,
c) Kamu teşebbüsü veya teşebbüs: (a) ve (b) bentlerinde sayılan teşebbüsleri,
ç) Kamu işletmesi: 1 inci madde kapsamına giren işletmeleri,
d) Program: 11/10/2011 tarihli ve 2011/2305 sayılı Kararnamenin ekinde yer alan tablodaki mali büyüklükler ile Müsteşarlık tarafından bu büyüklükler dikkate alınarak teşebbüslere gönderilen 2012 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programını,
e) Kararname: 11/10/2011 tarihli ve 2011/2305 sayılı 2012 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesini,
f) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
g) DPB: Devlet Personel Başkanlığını,
ğ) ÖİB: Özelleştirme İdaresi Başkanlığını
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İstihdam ve Hizmet Alımları
Açıktan ve naklen atama
MADDE 3 – (1) Kararnamenin 4 üncü maddesi uyarınca, 2011 yılında ayrılan eleman sayısı belirlenirken, emeklilik, istifa, kurum dışı nakil, ölüm ve iş akdi feshi yoluyla ayrılanlar dikkate alınır. Askerlik, kurum içi nakil, statü değişikliği, kadroya alınan geçici işçiler, iş akdi askıya alınan geçici işçiler ve profesyonel sendikacı olarak teşebbüsten ayrılan personel hesaplamada dikkate alınmaz. Nakle tabi personelden yapılan atamalarda teşebbüsler Müsteşarlığa bilgi verirler.
(2) 2012 yılında Müsteşarlıkça sermaye transferi yapılması programlanan teşebbüslerin (TCDD, TİGEM, TTK, MKE, EBK, ÇAYKUR ve TEMSAN) ve bunların bağlı ortaklıklarının (TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ) Kararnamenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlıdır. Bu teşebbüsler, Ek 2’de yer alan Tablo 500: Personel Talep Formu ve Eklerini doldurarak taleplerini gerekçeleriyle Müsteşarlığa iletir ve gerekli izni aldıktan sonra işlemlerini tekemmül ettirirler. Personel Talep Formu ve Eklerini göndermeyen teşebbüslerin talepleri dikkate alınmaz. Bu fıkra kapsamındaki atama izinleri, Müsteşarlıktan yılda en çok iki kez talep edilebilir.
(3) Kararnamenin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki istisnalar çerçevesinde emekli personel istihdam edilmesi durumunda 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi doğrultusunda hareket edilir.
(4) Teşebbüs dışı geçici görevlendirmeler dahil istihdama ilişkin Kararnamede belirtilen konularda, teşebbüs yönetim kuruluna gerekli atamaların yapılmaması nedeniyle toplantı yeter sayısı bulunmayan teşebbüsler hariç olmak üzere, Kararnamede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak, karar almaya yalnızca teşebbüs yönetim kurulları yetkilidir ve bu konuda yetki devri yapılamaz. Teşebbüs yönetim kurulları bu konu ile ilgili gereken tedbirleri almakla yükümlüdürler. 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen yetki dışında, ilgili bakanlıklar bu konuda Kararnameyi kısıtlayıcı hiçbir işlem tesis edemezler.
İlave atamalar
MADDE 4 – (1) Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları kapsamında ilave personel atama talebinde bulunacak kamu teşebbüsleri, Ek 2’de yer alan Tablo 500: Personel Talep Formu ve Ekleri ile ilave personel atamalarının gerekçelerini ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB’ye bildirir. Bu talepler ayrıca değerlendirilerek Müsteşarlığın veya ÖİB’nin uygun görüşüçerçevesinde, DPB’ce unvan değişikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır. Personel Talep Formu ve Eklerini göndermeyen teşebbüslerin talepleri dikkate alınmaz. Bu kapsamdaki atama talepleri Müsteşarlığa veya ÖİB’ye yıl içinde en fazla iki defa gönderilebilir.
(2) Kararnamenin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında Kalkınma Bakanlığı Kurullar Sekretaryasına iletilecek talep yazısının bir örneği de ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB’ye iletilir ve yazı asgari olarak aşağıdaki bilgileri içerir:
– Kalkınma Bakanlığı tarafından uygun görülen yatırımlar kapsamında kurulan tesis veya işletme birimi hakkında genel bilgiler,
– Tesis veya işletme biriminin devreye gireceği tarih ile deneme üretimine başlayacağı tarih,
– İlgili yatırımın ayrıntılı fizibilite raporunda istihdamıöngörülen personel sayısı ve unvanı ile bu personelden teşebbüsçe daimi olarak istihdam edilecek ve yüklenici firma aracılığıyla çalıştırılacak personelin dağılımı,
– Bu kapsamda daha önce hizmet alımı yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi.
Geçici işçiler
MADDE 5 –(1) Teşebbüsler, 1/1/2012 tarihinden itibaren 2012 yılında çalıştıracakları geçici işçilerin toplam adam/ay süresini, bir önceki yılı aşmayacak şekilde, yıl içinde askerden dönecekleri de dikkate alarak ve Ek 3’te yer alan Tablo 501: Geçici İşçi Talep Formunu doldurarak ilgisine göre Müsteşarlığın veya ÖİB’nin uygun görüşü ile DPB’ye vize ettirir. Geçici İşçi Talep Formunu göndermeyen teşebbüslerin talepleri dikkate alınmaz.
(2) Usulüne uygun vize edilen cetvellerin bir örneği DPB’ce ilgili teşebbüse, Sayıştay Başkanlığına, Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB’ye gönderilir. Bu vize işlemi yapılmaksızın ilgili personele ödeme yapılamaz.
(3) Teşebbüsler, hiçbir şekilde ilave geçici işçi talebinde bulunamazlar.
Fazla çalışma
MADDE 6 – (1) Kararnamenin 9 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen toplam fazla çalışma süresini işin gereğini dikkate alarak statüler arasında dağıtma yetkisi yönetim kuruluna aittir.
(2) Fazla çalışma tavanının teşebbüs yönetim kurulunca Kararnamenin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca artırılması halinde 10 iş günü içinde gerekçeleri ile birlikte Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB’ye bilgi verilir.
(3) Kararnamenin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasıçerçevesinde;
i) Ek 4’te yer alan Tablo 502: İlave Fazla Çalışma Talep Formu ile ayrıntılı analiz ve gerekçeleriyle başvurmaları halinde, ürün alım kampanya faaliyetleri rekolteye bağlı olarak artış gösteren, yeni mal veya hizmet üretim birimleri faaliyete geçen veya üretiminin yarıdan fazlasını ihraç eden teşebbüsler ile
ii) Özelleştirme veya tasfiye/kapanma sonucu faaliyet alanı daralan ve personel sayısı azalan teşebbüslerin
fazla çalışma iznini yeniden belirlemeye ilgisine göre Müsteşarlık veya ÖİB yetkilidir.
(4) Kararnamede bahsi geçen toplam fazla çalışma izni tavana ilişkin olup, teşebbüsler fazla çalışma izinlerinin kullanımında, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılıİş Kanununda ve ilgili diğer mevzuatta yer alan fazla çalışmaya ilişkin hükümlere uygun hareket etmekle yükümlüdür.
Pozisyon iptali
MADDE 7 – (1) Maaş ve ücret ödemeleri ÖİB’ce karşılanan kuruluşlarda, 2011 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı 30/6/2012 tarihine kadar Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir ve kuruluşlar iptal ettikleri pozisyon sayısını 2012 yılı Ağustos ayı sonuna kadar Müsteşarlığa ve ÖİB’ye bildirirler.
Diğer istihdam şekilleri
MADDE 8 –(1) Teşebbüsler, Kararnamede ve bu Tebliğde bahsi geçmeyen her türlü personel alımından önce, gerekçeleriyle birlikte ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB’ye başvurur ve izin alır.
İhale yoluyla hizmet alımı
MADDE 9 – (1) İhale yoluyla hizmet alımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında ihale mevzuatıyla ilgili oluşabilecek tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumuna iletilir. Bunun dışındaki hususlarda oluşabilecek tereddütleri gidermeye Müsteşarlık yetkilidir.
(2) Teşebbüsler, Kararnamede belirlenen sınırlamaları dikkate alarak 2012-2014 dönemi için hizmet alım ihalesine çıkabilirler. Maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla çok yıllı hizmet alımı yapılabilmesi için, Program kapsamında işletme bütçelerinin 2012-2014 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. 2012-2014 döneminde yapılması planlanan ihale yoluyla hizmet alımlarının toplam tutarı en fazla bir önceki yıl için 12/10/2010 tarihli ve 2010/967 sayılı Kararnamenin eki Kararın 12 nci maddesinin ikinci fıkrası ve 7/1/2011 tarihli ve 27808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2011 Yılı Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliğin 10 uncu maddesi kapsamında hesaplanan toplam tutarın, hedeflenen yıllık ortalama Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) (2012 için % 9,8; 2013 için % 6,5 ve 2014 için % 5,7) değişim oranı ile artırılması suretiyle bulunan tutar kadar olabilir. Hedeflenen ÜFE değişim oranlarının resmi olarak programlananın üzerinde revize edilmesi halinde teşebbüsler yeni oranı dikkate alırlar. Yıl içerisinde yönetim kurulu kararıyla yapılan artışlar bir sonraki yıl hizmet alım tavanının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Bu çerçevede, hesaplamalar şu şekilde yapılır:
a) 2012 yılı hizmet alım tavanı = 2011 yılı için uygun görülen izin tutarı x (1,098)
b) 2013 yılı hizmet alım tavanı = 2012 yılı hizmet alım tavanı x (1,065)
c) 2014 yılı hizmet alım tavanı = 2013 yılı hizmet alım tavanı x (1,057)
(3) 2011 yılında taşeron yoluyla sağlanan hizmetlerin 2012 yılında asli personele yaptırılması veya bu hizmetlere ihtiyaç kalmaması durumunda anılan hizmet alımları için ayrılan hizmet alımı tutarı 2012 yılı tavanının belirlenmesine baz teşkil eden rakamdan düşülür.
(4) Teşebbüsler, 2012-2014 döneminde yapacakları hizmet alımı toplam harcama tavanını aşmayacak şekilde ihtiyaçları doğrultusunda 2012-2014 dönemi için belirlenen azami toplam tutarın hizmet alımı kategorileri arasındaki dağılımını belirleyebilirler.
(5) Teşebbüsler, yakıtlı/yakıtsız veya şoförlü/şoförsüz taşıt kiralamaları ile bu işleri kendileri yapmaları halinde oluşacak maliyetleri kıyaslayan bir analiz yapar ve maliyetinin daha az olduğu durumlarda bu kapsamda hizmet alımı yoluna gidebilirler.
İlave hizmet alımları
MADDE 10 – (1) 9 uncu maddeye göre belirlenen hizmet alımı tavanının Kararnamenin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında teşebbüs yönetim kurulunca % 30’a kadar artırılması halinde, konuya ilişkin yönetim kurulu kararının bir örneği, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte on iş günü içinde Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB’ye gönderilir.
(2) Kararnamenin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılacak hizmet alımı taleplerine ilişkin başvurularda, Ek 5’te yer alan Tablo 503: İlave İhale Yoluyla Hizmet Alım Talep Formu ile asgari olarak aşağıdaki bilgi ve belgelere yer verilir:
– Kalkınma Bakanlığı tarafından uygun görülen yatırımlar kapsamında kurulan tesis veya işletme birimi hakkında genel bilgiler ile, ilgili yatırımın ayrıntılı fizibilite raporunda istihdamıöngörülen personel sayısı ve unvanı ile, bu personelden teşebbüsçe daimi olarak istihdam edilecek ve yüklenici firma aracılığıyla çalıştırılacak personelin dağılımı,
– İleri teknoloji kullanımına ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle üç yıldan uzun süreli ihaleye çıkılmasına yönelik olarak yapılan taleplerde, uzun süreli hizmet alımı yapılmasına neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin teknik ve ekonomik gerekçeleri içeren detaylı rapor,
– Tesis veya işletme biriminin devreye gireceği tarih ile deneme üretimine başlayacağı tarih,
– Bu kapsamda daha önce hizmet alımı yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi,
– Hizmet alımının niteliği ve gerekçesi,
– Alt dağılımları belirtilmek suretiyle, ihalenin her bir yıla isabet edecek ve sözleşme süresince oluşacak toplam maliyeti,
– Kaç yıllık ihaleye çıkılacağı ve sözleşmenin geçerli olacağı başlangıç/bitiş tarihleri,
– İhale kapsamında yıllar itibarıyla çalıştırılacak kişi sayısı ve çalışanların unvan bazında aylık ortalama ücretleri.
(3) İlgili Bakanlık, ikinci fıkra kapsamında Teşebbüsçe yapılan başvuruların kendilerine ulaşmasını müteakip Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığından görüş talebinde bulunur. Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığının bu kapsamda değerlendirmelerini yapmak için ihtiyaç duyacakları her türlü ilave bilgi, teşebbüs tarafından ivedilikle hazırlanarak adı geçen kurumlara sunulur.
Hizmet alımlarının raporlanması ve izlenmesi
MADDE 11 –(1) Teşebbüsler ihale yoluyla yaptırdıkları hizmet alımlarına ilişkin olarak, her bir ihale bazında;
– Hizmet alımının niteliği (araç kiralama, temizlik ve benzeri) ve gerekçesi,
– Alt dağılımları belirtilmek suretiyle, ihalenin her bir yıla isabet edecek ve sözleşme süresince oluşacak toplam maliyeti,
– İhalenin kaç yıllık olduğu ve sözleşmenin geçerli olduğu başlangıç/bitiş tarihleri,
– İhale kapsamında kaç kişi çalıştırıldığı ve çalışanların unvan bazında aylık ortalama ücretleri,
– Bu alanda hangi tarihten bu yana hizmet alımı yapıldığı,
– Hizmet alımına, mevcut ihalenin bitişinden sonra da ihtiyaç duyulup duyulmayacağı, duyulacaksa hizmetin dışarıdan alınmasına hangi tarihe kadar devam edileceği
hakkında detaylı bilgiler içeren yıllık bir rapor hazırlayarak Ek 6’da yer alan Tablo 509: İhale Yoluyla Hizmet Alımları Bilgi Formu ile birlikte Müsteşarlığa, Kalkınma Bakanlığına, DPB’ye ve ilgisine göre ÖİB’ye Mart ayı sonuna kadar gönderirler.
Teşebbüsler arası devirler
MADDE 12 –(1) Tesis veya birimlerin teşebbüsler arasında devri durumlarında toplam hizmet alımı harcama tavanı ile fazla çalışma izninin teşebbüsler arasındaki dağılımı taraflarca yapılacak bir protokolle belirlenerek ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB’ye iletilir. Anlaşmaya varılamaması halinde dağılım Müsteşarlıkça belirlenir.