Bu Yönetmeliğin amacı; bağlama kütüğüne ilişkin usul ve esaslar ile uygulanacak mali hükümler, idari yaptırımlar,
25 Eylül 2014 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 29130
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:
BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; bağlama kütüğüne ilişkin usul ve esaslar ile uygulanacak mali hükümler, idari yaptırımlar, yapılacak iş ve işlemlerin nasıl ve kimler tarafından yürütüleceğine ilişkin hususları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
- a) 18 gros tonilatodan küçük ticari gemi, deniz ve iç su araçlarını,
- b) Özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçlarını,
- c) Bunların mâlik ve işletenlerini,
kapsar.
(2) Milli Gemi Sicili ve Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli ticari gemi, deniz ve içsu araçları ile silahlı kuvvetlere ait gemi, deniz ve içsu araçları hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, 9 uncu, 28 inci ve 43 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
- a) Bağlama kütüğü: Gemi, deniz ve içsu aracının kaydedildiği, ana ve yardımcı kütüklerden oluşan elektronik kayıt sistemini ve bağlama kütüğü dosyasını,
- b) Bağlama kütüğü numarası: Bağlama kütüğüne kayıt edilen her bir gemi, deniz ve içsu aracı için farklı sayı ile belirlenmiş ve ülke genelinde tek olan numarayı,
- c) Bağlama kütüğü sıra sayısı: Bir bağlama kütüğüne ilk kayıt esnasında her bir gemi, deniz ve içsu aracı için yeni açılan kayda verilen ve o bağlama kütüğündeki kayıt adedini gösteren sıra sayısını,
ç) Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını,
- d) Başkanlık: Bağlama kütüğünün tutulduğu liman başkanlıkları veya bağlama kütüğü tutmakla yetkilendirilmiş belediye başkanlıklarının her birini,
- e) Deniz aracı: Gemi dışında, denizde yüzebilen ve tahsis edildiği gayeye uygun olarak kullanılan her türlü araç ve yapıyı,
- f) Gemi: Cinsi, tonilatosu ve kullanma amacı ne olursa olsun, denizde kürekten başka aletle yola çıkabilen her aracı,
- g) GESBİS: Gemi siciline kayıt ve tescilin yapıldığı, sicil bilgilerinin elektronik ortamda tutulduğu Gemi Sicil Bilgi Sistemini,
ğ) Hak sahipliği belgesi: Bağlama kütüğüne kendi adına gemi, deniz ve içsu aracı kaydettirmek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin, gemi, deniz ve içsu aracı üzerindeki mülkiyet haklarını gösterir, mevzuatına uygun düzenlenmiş belgeyi,
- h) İç su: Tabii ve suni göller ile baraj göllerini, dalyan ve nehirleri,
ı) İç su aracı: İç sularda kullanılan ve gemi dışındaki her türlü tekne ve yapıyı,
- i) Ticari gemi, deniz ve içsu aracı: Denizde veya içsularda kazanç elde etmek amacına tahsis edilen veya fiilen böyle bir amaç için kullanılan her türlü tekne ve yapıyı,
- j) Tonilato belgesi: Ticari olarak faaliyette bulunan gemi, deniz ve içsu aracının belirleyici özelliklerini, teknik özelliklerini ve ölçüm sonuçlarını gösteren belgeyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Bağlama kütüklerinin kurulacağı yer ve yetki alanı
MADDE 5 – (1) Bağlama kütüğü, her liman başkanlığında ve liman başkanlığının yetki alanında bulunmayan iç sularda belediye başkanlıkları bünyesinde kurulur. Bağlama kütüğünün iç sularda hangi belediye başkanlıkları bünyesinde tutulacağı Bakanlık tarafından belirlenir.
(2) Bağlama kütüklerinin yetki alanı;
- a) Liman başkanlığının 31/10/2012 tarihli ve 28453 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Limanlar Yönetmeliğinde koordinatlarla belirlenmiş liman idari sınırları ile aynıdır.
- b) Belediye başkanlıkları bünyesinde kurulan bağlama kütükleri için Bakanlıkça belirlenen alandır.
(3) Denizle bağlantısı olan iç sular, liman başkanlıklarınca tutulan bağlama kütüğü yetki alanı içerisinde yer alır. Buraların hangi bağlama kütüğünün yetkisi dâhilinde olduğu Bakanlık tarafından belirlenir.
(4) İç sularda kurulmuş veya kurulacak olan başkanlıkların yetki alanı Bakanlıkça belirlenir. Yetkilendirilmiş belediyelerin görevli olduğu alanlar, Bakanlıkça başka belediye veya liman başkanlığına devredilebilir. Yetkileri devredilen belediye başkanlığınca tutulmuş kayıtlarla ilgili bilgiler ve bağlama kütüğü dosyaları yetkilendirilen belediye veya liman başkanlığına gönderilir. Görevlendirilen başkanlığa sistem üzerinde yetki verilir. Görevi devreden belediye başkanlığının sistemdeki yetkileri iptal edilir.
Kayıt zorunluluğu ve yükümlülükler
MADDE 6 – (1) 9 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen gemi, deniz ve içsu araçlarının malik veya işletenleri, gemi, deniz ve içsu araçlarını bağlama kütüğüne kayıt ettirmek ve ruhsatname almak zorundadır.
(2) İlk defa kayıt edilecek veya kayıt değişikliği yapılacak gemi, deniz ve içsu araçları için, iktisap veya kayıt değişikliğini gerektiren işlem tarihinden itibaren bir ay içerisinde yazılı olarak ilgili başkanlığa başvurulur.
(3) Mâlik veya işleten, gemi, deniz ve içsu aracının boy ölçümü işlemi yapıldıktan sonra istediği bağlama kütüğüne kaydettirebilir.
Yetki, sorumluluk ve teşkilat
MADDE 7 – (1) Bağlama kütüğünün tutulmasından liman başkanı yetkili ve sorumludur. Liman başkanlığının yetki alanına girmeyen iç sularda yetki ve sorumluluk yetkilendirilmiş belediye başkanındadır.
(2) Bağlama kütüğünün tutulması ve kütükle ilgili tüm işlemlerin gerçekleştirilmesi için başkanlıklarda yeteri kadar bağlama kütüğü kayıt personeli görevlendirilerek ayrı bir birim oluşturulur. Bu birim bağlama kütüğünün tutulduğu limanlarda doğrudan liman başkanına bağlıdır. Bünyesinde gemi sicili tutulan liman başkanlıklarında, bağlama kütüğüne ilişkin iş ve işlemler, yeteri kadar bağlama kütüğü kayıt personeli görevlendirilmek suretiyle bu birim tarafından yerine getirilir.
Bağlama kütüğünün içeriği
MADDE 8 – (1) Bağlama kütüğü; bağlama kaydı, re’sen tescil kaydı, yevmiye kaydı ile mâlikler listesi, işletenler listesi ve takyidatlar listesinden oluşur.
(2) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemilere düzenlenecek her türlü belge GESBİS’te düzenlenerek, hazırlayan memur tarafından paraf edilerek, liman başkanı tarafından imzalandıktan sonra mühürlenir. Bu belgelerin bir sureti ilgili kişiye imza karşılığı elden verilir, diğer sureti ise muhafaza edilmek üzere geminin Bağlama Kütüğü dosyasına konulur.
Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları
MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
- a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
- b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
zorunlu olarak kaydedilir.
(2) Bağlama kütüğüne;
- a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
- b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
- c) 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve içsu araçları,
ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
talep olması hâlinde kayıt edilir.
(3) İkinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.
Kaydedilecek takyidatlar
MADDE 10 – (1) Bağlama kütüğüne, rehin ile ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz yahut haciz kararları kaydedilir.
Gemi, deniz ve içsu araçlarının adı
MADDE 11 – (1) Bağlama kütüğüne kaydedilecek her gemi, deniz ve içsu aracının ayırt edici bir adı olur.
(2) Bakanlık, gemi, deniz ve içsu araçlarında kullanılmak üzere, onaylanan adları elektronik ortamda tutar. Ad talepleri ve onayları, Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak aşağıdaki usulde yapılır.
- a) İlk defa kayıt edilecek gemi, deniz ve içsu aracının maliki veya işleteni, seçtiği adın onay talebini elektronik ortamda yapar. İlgili başkanlık talebi değerlendirerek sonuçlandırır.
- b) Bağlama kütüklerine kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçlarının adı, ilgilinin talebi, başkanlığın onayı ile değiştirilebilir. Mülkiyetin devri veya başkanlık tarafından kabul edilebilir bir gerekçe olması ve bu gerekçenin belgelendirilmesi halleri dışında ad değişikliği yapılmaz. Mülkiyetin devri hâlinde, yeni malik devir tarihinden itibaren üç ay içinde bu hakkını kullanabilir.
(3) Talep edilen ad, talep tarihinden itibaren iki ay içerisinde bağlama kütüğünde kullanılmadığı takdirde, sistem tarafından otomatik olarak serbest bırakılır.
(4) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçlarının bordalarının baş tarafının her iki yanına adı,kıçına da adı, bağlama limanı ve bağlama kütüğü numarası yazılmalıdır. Tam boyu 5 metrenin altında olan gemi, deniz ve içsu araçlarının adı, bağlama limanı ve bağlama kütüğü numarası bordalarında veya kıçında uygun olan bir yere okunabilir şekilde yazılması yeterlidir.
(5) Ad, bağlama kütüğü numarası ve bağlama limanı, silinmez, bozulmaz ve okunaklı harf ve rakamlarla yazılır. Tam boyu 5 metre ve üzeri gemilerde harflerin ve rakamların boyu en az 10 santimetre, harfleri ve rakamları teşkil eden esas çizgilerin eni 2 santimetreden az olamaz.
Bayrak çekme
MADDE 12 – (1) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçları Türk bayrağı çekmek zorundadır.
(2) Gemi, deniz ve içsu aracının Türk Bayrağı çekme hakkı geçerli ruhsatname ile ispat olunur.
(3) Bağlama kütüğüne kayıtlı ticari gemi, deniz ve içsu araçları ile yabancılara ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme ile ilgili hükümlerine bağlı olmaksızın Türk Bayrağı çeker.
(4) Yabancı uyruklu kişilere ait gemi, deniz ve içsu araçları hakkında, 19/4/1926 tarihli ve 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bağlama Kütüklerinin Tutulmasına İlişkin Usul ve Esaslar
Bağlama kütüğüne kayıt şartları
MADDE 13 – (1) Bağlama kütüğüne kayıt, gemi, deniz ve içsu aracının mâlik veya işletenleri yahut vekilleri veyahut kanuni temsilcilerinin yazılı talebi üzerine yapılır. Talep, yazılı olarak bağlama kütüğünü tutmakla yükümlü ilgili başkanlığa yapılır.
(2) Talep dilekçesi, talep sahibince ilgili başkanlığa verilir. Talebi inceleyen bağlama kütüğü kayıt personeli, talebin uygun olduğunu tespit etmesi halinde talebin yapıldığı tarih, saat ve dakikasını dilekçe üzerine kayıt eder ve imzalar. Talep bu saat itibariyle yapılmış sayılır.
(3) Talebin gereğini yerine getirmeye engel bir hâlin veya eksikliğin tespit edilmesi durumunda talep işleme konulmaz, engelin kaldırılması veya eksikliğin giderilmesi için talep sahibine makul bir süre verilir. Bu süre sonunda kayda engel durum giderilmez veya eksiklik tamamlanmaz ise talep reddedilir.
Mülkiyetin devri
MADDE 14 – (1) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçlarının mülkiyetinin devrini gerektiren hukuki işlemlere yönelik belgelerin başkanlıklar huzurunda veya noterde düzenlenmesi zorunludur. Mülkiyetin devri işlemleri, gemi, deniz veya içsu aracının kayıtlı olduğu bağlama kütüğünün bağlı olduğu başkanlık dışında başka bir başkanlık huzurunda da yapılabilir. Başkanlıklar veya noter dışında yapılmış mülkiyetin devrini amaçlayan işlemler geçersizdir ve bu tür işlemlerde hak sahibi olarak gözüken kişi adına kayıt yapılmaz. 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri saklıdır.
(2) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçlarının mülkiyetinin devrini gerektiren hukuki işlem noterde yapılacak ise, devreden; devri yapılacak geminin üzerinde bulunan takyidatların yer aldığı ve satışın yapıldığı tarihle aynı tarihli bağlama kaydı örneğini, devralanın incelenmesi amacıyla notere sunar. Devir belgesinde, devralanın bağlama kaydı örneğini gördüğüne ilişkin beyanı yer almak zorundadır. Noter işleminin ardından keyfiyet en kısa zamanda Başkanlığa bildirilir.
(3) Elektronik ortamda tutulan devir belgesi, ibraz edilen bilgi ve belgeler ile beyanlara uygun olarak düzenlenir. Devir belgesi, taraf olanların sayısından bir fazla sayıda çıktısı alınarak bağlama kütüğü kayıt personelince paraflanıp ve taraflarca da imzalandıktan sonra başkanlık tarafından tarih, saat ve dakikası düşülmek suretiyle imzalanır ve mühürlenir. Yeteri kadarı taraflara verilir, bir sureti de bağlama kütüğü dosyasına konur.
(4) Taraflar, devir işleminin yapılacağı başkanlığa devir işleminin yapılabilmesi için birlikte yazılı talepte bulunur. Başkanlık, talebi uygun gördüğü takdirde üçüncü fıkraya göre işlem yapar.
- a) Devir işlemi gemi, deniz ve içsu aracının kaydının bulunduğu başkanlıktan başka başkanlıkta yapılacak ise, talebi alan başkanlık talebi yazılı olarak veya elektronik ortamda kaydı tutan başkanlığa bildirir. Kaydı tutan başkanlık talebi uygun gördüğü takdirde, devrin yapılabilmesi için GESBİS üzerinden devir belgesi ve ruhsatname düzenlenmesine izin verir. Devir işlemini gerçekleştiren başkanlık, devir belgesi ve ruhsatnameyi düzenler ve eski ruhsatname üzerine “devredilmiştir” şerhi düşerek kaydın tutulduğu başkanlığa gönderir.
- b) Kayıtlı olduğu bağlama kütüğü limanı haricindeki başka bir bağlama kütüğü limanında satışı yapılmak istenilen gemi, deniz ve içsu aracı, yeni mâliki tarafından satışın yapıldığı bağlama kütüğü limanına kayıt ettirilecek ise, nakil işlemi sistem üzerinden belge düzenlenmeden ve eski malik adına harç tahakkuk ettirilmeden tamamlanır. Belgelendirme işlemleri yeni malik adına yapılır ve harç tahakkuk edecek ise harcın ödendiğine dair belgenin ibrazı ile işlem tamamlanarak belgeler yeni malik’e teslim edilir.
(5) Kanuni hükümlere dayanılarak yetkili idari veya adli makamlarca veya noterde yapılan satışlar sonucu düzenlenen belgelerin ibrazı hâlinde, elektronik ortamda mâlik değişiklik formu düzenlenir ve kütük kayıt personeli tarafından da imzalanıp mühürlenerek bağlama kütüğü dosyasına konur.
Kayıt usulü
MADDE 15 – (1) Bağlama kütüğü GESBİS’te tutulur. Kayıt talebinin kabulü ile bağlama kütüğü kayıt personeli, elektronik ortamda bağlama kütüğü sıra sayısı otomatik olarak verilen yeni bir bağlama kaydı açarak, gerekli bilgileri işler. Bu işlem bittikten sonra bağlama kütüğü bilgi sisteminden bağlama kütüğü numarası alır. Her bir gemi deniz ve içsu aracı için ayrı bağlama kütüğü numarası verilir. Bağlama kütüğü kayıt örneğinden gerektiği sayıda suret çıktısı alınarak işlem sona erdirilir.
(2) Alınan çıktılar yetkili personel tarafından imzalanıp mühürlenerek kayıt işlemi tamamlanır. İmzalı ve mühürlü kütük kayıt örneğinin birisi talep sahibine verilir, diğeri ise kayıt için istenilen belgelerle birlikte gemi, deniz ve içsu aracı için açılacak bağlama kütüğü dosyasına konulur. Bu dosyalar bağlama kütüğü sıra sayısına göre arşivlenir.
(3) Bağlama kütüğü tutmakla yükümlü belediye başkanlıklarında, bağlama kütüğü kayıtlarını tutmakla görevli her bir personele bağlama kütüğü bilgi sisteminden şifre verilerek, kütük işlemlerinin elektronik ortamda yapılması sağlanır. Yetkili ve görevli personel için şifre alma yükümlülüğü belediye başkanlığındadır.
Kayıt için gereken belgeler
MADDE 16 – (1) Gemi, deniz ve içsu araçlarının bağlama kütüğüne kaydedilmesi için gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.
- a) Talep dilekçesi,
- b) Talep sahibi gerçek kişi ise T.C. kimlik numarası, tüzel kişilik ise vergi numarası,
- c) Yabancılar için oturma izin belgesi,
ç) Hak sahibi olduğuna ilişkin adli veya idari mercilerden alınan resmi belge,
- d) Ticari olan gemi, deniz ve içsu araçları için tonilato belgesi.
(2) Gemilerin teknik durumları, denetimleri ve belgelendirilmelerine ilişkin mevzuat ile vatandaşlık, gemi sicili, dış ticaret ve gümrük ve bağlama kütüğü ile ilişkilendirilecek diğer mevzuat hükümlerine göre istenilecek diğer belgeler Bakanlık tarafından belirlenerek internet sayfasında ilan edilir.
Re’sen kayıt
MADDE 17 – (1) Yeni inşa edilmiş veya ithal edilmiş gemi, deniz ve içsu aracının mâlik veya işleteni, iktisap tarihinden itibaren bir ay içerisinde bağlama kütüğüne kayıt için başvuruda bulunmadıkları takdirde ve ilgili başkanlığa durum hakkında bilgi ulaşması halinde başkanlık tarafından aşağıdaki işlemler yapılır.
- a) Mâlik veya işletenin kimliği ve adresi bilinmiyor ise araştırılır. Kimlik ve adres malum veya yapılan araştırma neticesinde tespit edilmiş ise, 16 ncı maddedeki belgeleri hazırlayarak yirmi gün içinde Başkanlığa gelmesi için yazılı olarak davet edilir.
- b) Olumlu cevap gelirse, kayıt işlemi tamamlanır, harcı ödettirilerek ruhsatnamesi düzenlenir.
- c) Davete icabet edilmediği takdirde veya mâlikinin tespit edilemediği durumda, mevcut veriler ile yapılacak ölçüm ve teknik denetleme sonucunda elde edilecek bilgilere göre re’sen tescil bölümüne kayıt yapılır. Mâlik veya işleten daha sonra başkanlığa başvurup kayıtları güncelleştirdiğinde kayıt re’sen tescil bölümünden bağlama kaydı bölümüne aktarılır. Ruhsatname harcının tahsil edildiğine dair makbuzların ibrazından sonra ruhsatname düzenlenir.
Ruhsatname
MADDE 18 – (1) Bağlama kütüğüne kaydedilen her bir gemi, deniz ve içsu aracına bağlama kütüğü ruhsatnamesi verilir. Bayrak Çekme hakkı bağlama kütüğü ruhsatnamesi ile ispat olunur.
(2) Ruhsatname, gemi, deniz ve içsu aracının kaydedildiği bağlama kütüğünü tutmakla görevli başkanlık tarafından düzenlenir. Ruhsatnamenin geçerlik süresi beş yıldır.
(3) Ruhsatname, kaydın yapıldığı gün düzenlenir. Ruhsatname düzenleyen bağlama kütüğü kayıt personeli tarafından paraflanır ve liman başkanı veya belediye başkanı tarafından imzalanarak ilgilisine imza karşılığında teslim edilir. Ruhsatname seri numarası bağlama kaydına işlenir. Liman başkanı veya belediye başkanı, gerekli gördüğü takdirde ruhsatnameyi imzalamak üzere başka bir personeli yetkilendirebilir.
(4) Ruhsatnamede, gemi, deniz veya içsu aracının;
- a) Adı,
- b) Cinsi,
- c) Bağlama kütüğü ve numarası,
ç) İnşa yeri ve yılı,
- d) İnşa malzemesi,
- e) Makinesinin gücü ve adedi,
- f) Makine markası ve seri no,
- g) Tam boyu/En/Derinlik (metre),
ğ) Gros ve net ton,
- h) Donatan veya mâlikin yahut donatma iştiraki veya müşterek mülkiyet hâlinde müşterek donatan veyamâliklerin adları, T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ve pay oranları,
ı) Ruhsatnamenin geçerlik tarihi,
yer alır.
(5) Ruhsatnamenin şekli ile ruhsatnamede bulunması gerekli bilgiler Bakanlık tarafından belirlenir. Bakanlık ruhsatnamenin şekli, ruhsatnamede bulunan bilgilerle ilgili olarak değişiklik yapma hakkına sahiptir.
(6) Ruhsatname; gemi, deniz ve içsu aracının asıl belgelerinden sayılır ve gemi, deniz ve içsu aracının üzerinde bulundurulur. Ruhsatnamesi bulunmayan gemi, deniz ve içsu aracı seferden men edilerek en yakın limanda bağlanır.
(7) Yıpranma, kayıp ve ruhsatname süresinin bitmesi hâlinde ruhsatname yenilenir. Ruhsatnamesi yenilenmeyen gemi, deniz ve içsu araçları sefere çıkamazlar.
(8) Ruhsatnamede yer alan bilgilerde değişiklik olması hâlinde, güncel bilgilerin yer aldığı yeni bir ruhsatname düzenlenir. Eski ruhsatname geri alınır ve bağlama kütüğü dosyasına konulur.
(9) Re’sen kayıt edilen gemi, deniz ve içsu araçlarının ruhsatnamesi malikin başvurması hâlinde düzenlenir.Mâlik tarafından re’sen kaydı yapan başkanlığa başvurulup ruhsatname alınıncaya kadar geçecek sürede, altıncı fıkrada düzenlenen idari tedbirler uygulanır.
(10) Bağlama kütüğünden terkin edilen gemi, deniz ve içsu aracının yeniden kaydedilmesi hâlinde yeni ruhsatname düzenlenir.
(11) Harca tâbi olmayan gemi, deniz ve içsu araçları için de ruhsatname düzenlenir.
(12) Gemi, deniz ve içsu aracının bağlama kütüğüne kaydı yapılıp ruhsatnamesi düzenlenmeden malikinin diğer talepleri yerine getirilemez.
Ruhsatname vizesi
MADDE 19 – (1) Ruhsatnameler harca tabi olup olmadığına bakılmaksızın, düzenleme veya vize geçerlilik tarihinden itibaren beş yıla kadar vize edilebilir. Ruhsatname vize harcı, cari yıl harç miktarı ile vize edilen yıl sayısının çarpılması suretiyle hesaplanır.
(2) Vize geçerlilik tarihinin hesaplanmasında ruhsatname düzenlenme tarihi esas alınır.
(3) Süresinde vize edilmeyen ruhsatnameler vize edildiği tarihe kadar geçersizdir. Zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve içsu aracı sefere çıkamaz. Çıkanlar, seferden men edilerek en yakın limanda bağlanır.
(4) Vize işlemleri, ruhsatname düzenlemeye yetkili tüm başkanlıklar tarafından yapılabilir. Vize işlemleri için, istenecek belge ve kayıtları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.
Kaydın silinmesi
MADDE 20 – (1) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçlarının bağlama kaydı malikinin talebiile;
- a) Kurtarılamayacak şekilde batması,
- b) Tamirinin mümkün olmadığı veya tamire değmez bir halde bulunduğunun ilgili resmi makamlarca usulüne uygun şekilde belgelenmesi,
- c) Kaybolmuş olup, bulunamadığı ilgili resmi makamlarca usulüne uygun şekilde belgelenmesi,
ç) Yurt dışına satılmış olması,
- d) Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilmesi,
- e) Ticari gemilerin tadilat sonucu tonilatosunun 18 groston ve üzerine çıkması,
- f) Özel kullanıma mahsus gemilerde ticari kullanım amacıyla cins değişikliği yapılması,
halinde silinir.
(2) Yabancılar adına kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçları, birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen şartlar nedeniyle veya isteğe bağlı olarak terkin edilebilir.
(3) Silme işlemi;
- a) Ticari olarak işletilenlerde mâlik veya mâlikin onayı ile işleticinin talebiyle,
- b) Özel kullanıma mahsusların veya yabancı uyruklulara ait olanların maliklerinin veya vekillerinin yahut kanuni temsilcilerinin talebiyle,
elektronik ortamda yapılır.
(4) Silme talebi birinci fıkrada belirtilen terkin sebeplerinin oluşması durumunda gecikmeksizin yapılır.
(5) Talebi alan başkanlık, silme şartlarının oluşup oluşmadığını inceler. Talep uygun görülmez ise reddedilir. Silinen gemi, deniz veya içsu aracı mâlikine “silinme belgesi” verilir.
(6) Bağlama kütüğünden terkin edilen gemi, deniz ve içsu aracının bağlama kaydına silinme sebebi yazılarak, “silinmiştir” kaydı düşülür ve kayıt kapatılır. Silinmiş kayıtlar elektronik sistemde, bağlama kaydının aynı sıra sayısında muhafaza edilir.
(7) Silme için ibraz edilmesi gereken belgeler ile silme belgesinin formunu ve silme sonucunda kayıtların elektronik sistemde muhafazası için usul ve esasları Bakanlık belirler.
Bağlama kütüğü kaydının nakli
MADDE 21 – (1) Gemi, deniz ve içsu aracı sahipleri, mevcut bağlama kütüğü kaydını başka bir bağlama kütüğüne nakledebilir. Bağlama kütüğü kaydının nakli için, kütük kaydının bulunduğu veya nakledileceği başkanlığa yazılı olarak talepte bulunulur.
(2) Talebi alan başkanlık gemi, deniz veya içsu aracının kütük kaydının bulunduğu başkanlık ise; bağlama kütüğü kayıt personeli, gemi, deniz ve içsu aracının bağlama kaydı bilgilerini elektronik ortamda kaydın yapılacağı başkanlığa aktarır. Malikin veya vekilinin müracaatı ile kaydın yapılacağı başkanlık nakledilen kaydı alır ve yeni bir bağlama kaydı açarak kaydı yapar. Önceki bağlama kütüğü numarası bu kayıtta da kullanılır. Yeni bağlama kütüğü numarası verilmez. 15 inci maddeye göre kayıt tamamlanarak, önceki kaydın bulunduğu başkanlığa elektronik ortamda bildirilir. Bildirimi alan başkanlık gemi, deniz ve içsu aracının dosyasını kaydın yapıldığı başkanlığa gönderir.
(3) Talebi alan başkanlık deniz veya içsu aracının kütük kaydının nakledileceği başkanlık ise; bağlama kütüğü kayıt personeli malikin veya vekilinin müracaatı ile kaydın bulunduğu başkanlığa bildirim yaparak gemi, deniz ve içsuaracının bağlama kaydı bilgilerini elektronik ortamda kaydının bulunduğu başkanlıktan alır ve yeni bir bağlama kaydı açarak kütük kaydı yapar. Önceki bağlama kütüğü numarası bu kayıtta da kullanılır. Yeni bağlama kütüğü numarası verilmez. 15 inci maddeye göre kayıt tamamlanarak, önceki kaydın bulunduğu başkanlığa elektronik ortamda bildirilir. Bildirimi alan başkanlık gemi, deniz ve içsu aracının dosyasını kaydın yapıldığı başkanlığa gönderir.
Bağlama kütüğü kaydının re’sen silinmesi
MADDE 22 – (1) 20 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların birinin oluşmasına rağmen gemi, deniz ve içsu aracı kaydının silinmesi, süresinde talep edilmez ise, sebebin bağlama kütüğünü tutan başkanlık tarafından öğrenildiği tarihten itibaren derhal gemi, deniz ve içsu aracı ilgililerine yirmi gün süre verilerek, kaydın silinmesi için talepte bulunmaya davet edilir. Süre sonunda davete icabet edilmemesi hâlinde kayıt re’sen silinir.
(2) Re’sen silinmede de kaydın kapatılması silme işlemi gibi yapılır ve bağlama kaydına “re’sen silinmiştir” şerhi düşülür. Re’sen silinme keyfiyeti gemi, deniz ve içsu aracının mâlik ve işletenine, bağlama kaydında görülen en son adresine tebligat yapılmak suretiyle bildirilir. Tebligat, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır.
(3) Ruhsatnamesinin vize süresinin dolmasından itibaren beş yıl boyunca vize yapılmayan ve harcı ödenmeyen gemi, deniz ve içsu araçları, ilgili vergi dairesine bildirim yapılmak suretiyle silinir.
(4) Üzerinde haciz veya başkaca takyidat bulunan gemi, deniz ve içsu araçları, ancak alacaklıların muvafakatiyle silinir.
Bağlama kütüğü kayıt örneği
MADDE 23 – (1) Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu aracına ait kayıtlar alenidir. İlgisini ispatlamaları kaydıyla herkese bağlama kütüğü kayıt örneği verilebilir.
(2) Bağlama kaydı örneği elektronik ortamda hazırlanır. Kayıt örneğinin formu ve içeriği Bakanlık tarafından belirlenir.
İtirazlar
MADDE 24 – (1) Başkanlıklarca, bağlama kütüğü kapsamında yapılan iş ve işlemlere karşı ilgilisi veya bu iş ve işlemden hakları etkilenecek olanlar, işlemin öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içinde işlemi gerçekleştiren başkanlığa itiraz edebilir. Başkanlık, itirazı onbeş gün içinde inceler ve sonuçlandırır.
(2) İtiraz kabul veya gerekçe gösterilmek suretiyle ret edilebilir. İtirazın kabul edildiği durumda, yapılan işlem itirazın mahiyetine göre değiştirilir ve keyfiyet diğer ilgililere tebliğ edilir. İtirazın reddedildiği durumda, itiraz sahibinin genel hükümlere göre dava açma hakkı saklıdır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
Ruhsatname harcı
MADDE 25 – (1) Gemi, deniz ve içsu araçlarına düzenlenecek ruhsatnameler ve bunların vizeleri, 2/7/1964tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin “XIII- Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar” bölümünde belirlenen harca tâbidir. Ruhsatnamenin düzenlendiği yıl ayrıca vize harcı alınmaz.
(2) Harç, ruhsatnamenin düzenlendiği veya vize işleminin yapıldığı tarihte doğar.
(3) Harç kapsamındaki gemi, deniz ve içsu araçlarının ruhsatnamelerindeki bilgilerde değişiklik olması nedeniyle yeniden düzenlenmesi halinde ruhsatname harcı alınır.
(4) Yeni ruhsatnameye, iptal edilen ruhsatnamedeki vize tarihi kayıt edilerek vize harcının süresinde alınması sağlanır.
(5) Ruhsatname düzenlenebilmesi veya vize işleminin yapılabilmesi için, harcın peşin olarak ödenmesi gerekir. Harç genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere tahsil edilir.
(6) Harca tabi olmayan gemi, deniz ve içsu araçlarına, düzenlenen ruhsatnameler için en düşük harç oranının ¼’ü oranında ücret alınır. Bu ücret, Liman Başkanlıkları tarafından tahsil edilmesi halinde Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine, Belediye Başkanlıkları tarafından tahsil edilmesi halinde kendi bütçelerine gelir kaydedilir.
(7) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlık ile Maliye Bakanlığınca belirlenir.
İstisna ve muafiyetler
MADDE 26 – (1) Münhasıran deniz taşımacılığı ve balıkçılık faaliyetinde kullanılan gemi, deniz ve içsuaraçları için yapılacak ruhsatname işlemleri 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin “XIII- Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar” bölümünde belirtilen harçlardan müstesnadır.
(2) Gemi, deniz ve içsu araçlarından;
- a) Münhasıran balıkçılık faaliyetinde kullanılanlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen ruhsat tezkerelerine göre,
- b) Münhasıran deniz taşımacılığı faaliyetinde kullanılanlar ise, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu gemi tiplerine uygun olarak düzenlenen tonilato belgelerine göre,
Bakanlıkça kayıt altına alınarak belgelendirilir.
(3) Bu kapsama giren gemi, deniz ve içsu araçları için ruhsatname düzenlenirken; münhasıran balıkçılık faaliyetinde kullanılan araçların ruhsatnamelerine “balıkçılık”; münhasıran deniz taşımacılığı faaliyetinde kullanılan araçların ruhsatnamelerine “taşımacılık” ibareleri, “harçtan muaftır” ibaresi ile birlikte işlenir. Bu kapsamda yer almayan gemi, deniz ve içsu araçları için söz konusu ibareler kullanılmaz.
(4) Bağlama kütüğüne kayıtlı ve geçerli ruhsatnameye sahip gemi, deniz ve içsu araçları, her türlü gemi sağlık resmi ve fener ücretinden muaftır.
Seferden men
MADDE 27 – (1) Ruhsatnamesi olmayan gemi, deniz ve içsu araçlarına, denizcilik mevzuatına göre verilmesi zorunlu belgeleri düzenlenmez, liman ve içsu dâhilinde bile olsa sefere çıkmasına izin verilmez.
(2) Seferden men yaptırımı ilgilisine tebliğ edilir. Keyfiyet yetkili Sahil Güvenlik Bot Komutanlıklarına bildirilir. Bu yaptırıma uyulup uyulmadığı, gemi ve deniz araçları için Sahil Güvenlik Bot Komutanlıkları tarafından takip ve kontrol edilir.
(3) İç sularda, ikinci fıkrada belirtilen takip ve kontroller jandarma veya emniyet teşkilatı yahut belediyenin ilgili birimi tarafından yerine getirilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İdari Para Cezası
İdari para cezası ve uygulanacak diğer hükümler
MADDE 28 – (1) Ruhsatnamesi olmayan veya zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve içsu aracınınmâliki ve işletenine, tescil edilmemesi veya vize yaptırılmaması nedeniyle idari para cezası uygulanır. Bu ceza, tahsil edilemeyen ruhsat ve vize harç tutarının beşte birine ilave olarak ruhsatnamenin düzenlenmesi veya vizenin yapılması gereken tarihten itibaren geç kalınan her ay için %5 eklenerek hesaplanır. Harca tabi olmayan gemi, deniz ve içsuaracına ise 25 inci maddenin altıncı fıkrasında belirlenen miktar üzerinden hesaplama yapılır. Geçirilen süre bir aydan az olması halinde aya tamamlanır.
(2) Mâlik ve işleten farklı ise ayrı ayrı, aynı kişi olduğu takdirde mâlik sıfatıyla tek bir ceza verilir. Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen süreler içerisinde ruhsatname alınmaması nedeniyle kabahat fiili oluşmaz.
(3) Ruhsatnamesi olmaması nedeniyle idari para cezası verilmesi gereken durumlarda, gemi, deniz ve içsuaracının harca esas boy; İdare kayıtlarına, kayıt bulunmayanlar için yapılacak ölçüme göre tespit edilir.
(4) İdari para cezasına ilişkin idari yaptırım karar tutanakları 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 25 inci maddesi ile Maliye Bakanlığının bu konuda belirlediği esaslar dikkate alınarak düzenlenir ve 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.
(5) İdari para cezaları idari yaptırım karar tutanağının tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde ödenir.
İdari para cezasına itiraz
MADDE 29 – (1) İdari para cezasına, idari yaptırım karar tutanağının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde yetkili Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılabilir.
İdari para cezasında peşin ödeme indirimi ve taksitle ödeme
MADDE 30 – (1) İdari para cezasının dava açma süresi olan 15 gün içerisinde defaten ödenmesi hâlinde, idari para cezasından dörtte bir oranında indirim yapılır.
(2) Cezaya muhatap olanın idari para cezasının ödeme süresi olan 1 ay içerisinde cezayı veren başkanlığa yapacağı yazılı müracaat üzerine ve ekonomik durumunun müsait olmaması hâlinde idari para cezasının ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, 1 yıl içinde ve 4 eşit taksit hâlinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin süresinde veya tam olarak ödenmemesi hâlinde idari para cezasının ödenmemiş olan tutarları takibe alınarak tahsil edilir.
İdari para cezasının ödeme yeri ve gelir kaydı
MADDE 31 – (1) Liman başkanlıkları tarafından verilen idari para cezaları Genel Bütçeye gelir kaydedilir ve söz konusu idari para cezaları muhasebe yetkilisi mutemetlerine, merkez muhasebe birimlerine, mal müdürlüklerine ve defterdarlık muhasebe müdürlüklerine ödenebilir.
(2) Belediye başkanlıkları tarafından verilen idari para cezaları ilgili belediyenin bütçesine gelir kaydedilir ve söz konusu idari para cezaları belediyenin muhasebe birimine, muhasebe yetkilisi mutemedine veya belediyenin ilgili banka hesabına ödenebilir.
Süresinde ödenmeyen idari para cezalarının takibi
MADDE 32 – (1) Liman başkanlıkları tarafından verilen idari para cezalarının ödeme süresi içerisinde ödenmemesi ve idari yaptırım kararının kesinleşmesi hâlinde, ilgili liman başkanlıkları tarafından cezaya muhatap olanın bağlı olduğu vergi dairesine durumun bildirilmesi üzerine söz konusu idari para cezası 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre vergi dairesince takip ve tahsil edilir.
(2) Belediye başkanlıkları tarafından verilen idari para cezalarının süresinde ödenmemesi hâlinde, söz konusu idari para cezaları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre cezayı veren belediye tarafından takip ve tahsil edilir.
İdari tedbirler
MADDE 33 – (1) Mâlik veya işleten hakkında verilmiş idari para cezası ödenmeden gemi, deniz ve iç su araçlarının liman veya iç su dâhilinde de olsa sefere çıkmalarına izin verilmez.
(2) 27 nci maddeye göre verilmiş seferden men kararları kaldırılmış olsa bile, idari para cezasının ödenmemesi hâlinde, ceza miktarı ödenene kadar seferden men devam eder. Bu hususun takip ve kontrolü 27 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarına göre yapılır.
İdari yaptırımlara ilişkin diğer hükümler
MADDE 34 – (1) İdari yaptırımlara ilişkin diğer hususlarda 5326 sayılı Kabahatler Kanununda ve Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemelerde yer alan esaslar da dikkate alınır.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Ölçme işlemleri
MADDE 35 – (1) Gemi, deniz ve içsu araçlarının bağlama kaydına esas ölçüleri ve tonilatosu ölçme işlemi ile tespit edilir. Ölçme sonucunda tespit edilen tam boyunda, bir metreden küçük değerler dikkate alınmaz.
Denetim
MADDE 36 – (1) Bağlama kütüklerine yönelik denetimler, Bakanlık tarafından yapılır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 37 – (1) 14/9/2009 tarihli ve 27349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
İdari müeyyidelerin uygulanması
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Ruhsatname veya vize işlemi zorunluluğuna ilişkin idari müeyyidelerin uygulanmasında bu Yönetmeliğin yürürlük tarihi esas alınır.
Yürürlük
MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yürütür.