Bu Yönetmeliği amacı, ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi…
13 Haziran 2012 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28322
Orman Genel Müdürlüğünden:
ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINDIRILMALARININ DESTEKLENMESİ
FAALİYETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 –(1) Bu Yönetmeliğin amacı, ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşmak üzere, Devlet ormanları içinde ve bitişiğinde yaşayan köy halkının kalkındırılmalarına katkıda bulunmak ve ormanlara olabilecek baskıyı azaltmak için orman köylülerine, kooperatiflere ve kooperatif üst kuruluşlarına verilecek kredi ve yardımların kullanım usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelik, elde edilen gelirler ile bu gelirlerden yapılacak harcamaları, verilecek kredi ve yardımların çeşitlerini, genel ve özel şartlarını, esaslarını, vade ve faiz hadlerini, kredi ve yardım ile ilgili yıllık iş programının hazırlanmasını ve uygulanmasını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik, 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi ile 13 üncü ve 29 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Orman ve Su İşleri Bakanlığını,
b) Banka hesabı: T.C. Ziraat Bankasında açılan Orman Köylüleri Kalkındırma Gelirleri Hesabını,
c) Ferdi kredi: Orman köylerinde yaşayan hane halkı reislerine verilen krediyi,
ç) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerini,
d) Kalkınma havzası: Orman köylerinin kalkındırılması amacıyla hazırlanan plan ve projelerin kapsadığı il, ilçe veya havza bazındaki alanı,
e) Kanuni faiz: 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanuna göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen faiz oranını,
f) Kooperatif: Orman köylerinde oturan köylülerce, kendi aralarında 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş veya durumları mezkûr Kanun hükümlerine intibak ettirilmiş, çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatiflerini,
g) Kooperatif kredisi: Kooperatif ve kooperatif üst kuruluşlarına verilen krediyi,
ğ) Kooperatif üst kuruluşları: Kooperatiflerin kendi aralarında Kooperatifler Kanununa göre kurdukları veya sonradan ortak oldukları birlikler ile bu birliklerin bağlı olduğu ormancılık kooperatifleri merkez birliğini,
h) Muhasebe birimi: Genel Müdürlük muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü birimi,
ı) Ormana bitişik köy: Köyün mülki sınırları içinde Devlet ormanı olup da orman içi sayılmayan köyleri,
i) Orman içi köy: Köyün mülki sınırları içinde Devlet ormanı olmasışartı ile evlerin toplu bulunduğu yerleşim alanından itibaren aralıksız devam eden arazileri dört yönden ormanla çevrili köyleri,
j) Orman köylüsü: Orman köyü nüfusuna kayıtlı olup, bu köylerde oturan halkı,
k) Orman köyü: Orman içi ve ormana bitişik köyleri,
l) Yatırım dönemi: Kredinin açıldığı tarihten kredi uygulamasının sona erdiği tarihe kadar geçen süreyi,
m) Ödemesiz devre: Kooperatif ve kooperatif üst kuruluşlarında kredi uygulamasının sona erdiği tarihten itibaren bir yılı, ferdi kredilerde ise ilk kademe kredisinin verildiği tarihten itibaren 1 ilâ 4 yılı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gelirler, Gelirlerin Takibi ve Ödeneğin Kullanım Alanları
Gelirler ve gelirlerin takibi
MADDE 5 –(1) Orman köylüleri kalkınma gelirleri;
a) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32, 33 ve 35 inci maddeleri gereğince verilenlerle, dış memleketlere ihraç edilenler hariç olmak üzere Devlet orman işletmelerinden tomruk, yarı mamul kereste ve odun dışı orman ürünü alanlardan satış bedeli üzerinden yüzde üç (%3) oranında alınacak ürün satış payından,
b) 6831 sayılı Kanun ve 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu hükümleri gereğince verilecek izin veya irtifak haklarına dayanılarak; Devlet ve diğer kamu tüzel kişileriyle özel hukuk tüzel kişilerince kâr gayesi bulunmaksızın ve kamu yararına hizmetlerde kullanılmak üzere yapılacak tesisler dışındaki her türlü tesisin, proje toplam bedelinin orman sahasına isabet eden kısmından yüzde üç (%3) oranında alınacak tahsis payından,
c) Devlet orman işletmelerinin senelik safi kârlarından yüzde on (%10) oranında alınacak kâr payından,
ç) Kullandırılmış kredilerin geri dönüşü, her türlü faiz, bağış ve diğer gelirler ile 19 uncu madde gereğince icra yoluyla tahsil olunacak tutarlardan,
d) Bütçe ödeneğinden,
meydana gelir.
(2) Bu gelirlerin tahsili için düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden ve harçtan muaftır.
(3) Yukarıda belirtilen gelirler ile kullandırılan kredilerin geri dönüşleri, bu Yönetmelik dâhilinde bağlı bulunduklarıİşletme Müdürlükleri tarafından takip edilir. Bu kredilerden dönem sonu itibarıyla vadesi bir yıl veya daha az süre kalan tutarlar ile vadesinden önce tahsil edilmesi gereken tutarlar muhasebe kayıtlarına alınmak üzere bölge müdürlüğü muhasebe birimine bildirilir. Kredilerin geri dönüşleri hususunda eksik ve yanlış bildirimden doğan sorumluluk İşletme Müdürlerine aittir.
(4) Gelirler ile kullandırılan kredilerin geri dönüşleri Genel Müdürlük ile Banka arasında yapılacak protokol uyarınca Genel Müdürlük adına T.C. Ziraat Bankasında açılacak Orman Köylüleri Kalkındırma Gelirleri hesabına yatırılır. Bu hesapta toplanan tutarlar, Banka tarafından haftalık dönemler hâlinde ilgili Bölge müdürlüğü muhasebe birimi hesaplarına aktarılır. Bölge müdürlüğü muhasebe birimi, gelirler ve kredi geri dönüşleriyle ilgili yapılan tahsilâta ilişkin listelerin bir nüshasını da aylık dönemler itibarıyla Genel Müdürlük muhasebe birimine gönderir.
(5) Bu tutarlar, Genel Müdürlük muhasebe birimince bütçeye gelir kaydedilir. Bu gelirlerden iadesi gereken tutarlar, bölge müdürlüğü muhasebe birimince usulüne uygun olarak iade edilir.
Ödeneğin kullanım alanları
MADDE 6 – (1) Genel Müdürlük bütçesine orman köylülerinin kalkındırılması ve desteklenmesi amacıyla konulan ödenek, aşağıda belirtilen giderlere kullanılır.
a) Plan ve projeler yapılmasına ilişkin giderler.
b) Plan ve projelerde önerilen hizmetleri yapmak için verilecek krediler.
c) Bu hizmetlerle ilgili uygulama, tanıtım ve deneme amaçlı giderler.
ç) Kooperatifçiliğin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve orman köylüsünün eğitilmesi faaliyetine katkıda bulunulmasına ilişkin giderler.
d) Plan ve projesi yapılmış alanlar ile bu alanlar dışında kurulmuş ve bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kooperatif veya kooperatif üst kuruluşlarına Genel Müdürlükçe onaylanmış projelerine dayalı olarak verilecek krediler.
e) Orman köylülerinin kooperatifleşmelerini teşvik ve kooperatif ve kooperatif üst kuruluşlarına katkıda bulunulmasına ilişkin giderler.
f) Toplulaştırılması veya merkezi köy olması kararlaştırılmış, imar planı yapılmış olan orman köylerinde; muhtaç köylülere, merkezi yerde yapacakları konutlar ve tarımsal tesislerden işletme binaları, ahır, samanlık, kümes ve benzerleri için verilecek krediler.
g) Yapılan tahsilâtlardan fazla alındığı anlaşılanların iadesi.
ğ) Orman Kanununun 35 inci maddesinde yer alan yapı sistemlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacı ile hizmetlerin yapılmasına ilişkin giderler.
h) Orman köylülerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkısı bulunacağıöngörülen ürünlerin tanıtım ve deneme amaçlı kullanımı için yapılacak giderler.
ı) Orman köylülerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ilişkin yapılan hizmetlerin gerektirdiği mal ve hizmet alımlarına ilişkin giderler.
Karşılıksız yardımlara ait harcamalar
MADDE 7 –(1) Orman köylülerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkısı bulunacağıöngörülen ürünlerin tanıtım ve deneme amaçlı kullanımı için yapılacak çalışmalara ilişkin harcamalar karşılıksız yardım şeklinde yapılabilir.
Sosyal nitelikli kredilere ait harcamalar
MADDE 8 –(1) Sosyal nitelikli kredilere ait harcamalar şunlardan oluşur.
a) Dam örtüsü olarak; ahşap, toprak, teneke gibi çatıörtüsü kullanılan orman köylerinde bu malzeme yerine geçmek üzere uygun görülenlere kiremit ve galvanizli sac ve benzeri, dam örtülüğü malzemeleri ile her türlü yalıtım malzemesi.
b) Yakacak odun kullanılmasını azaltmak maksadıyla güneş, rüzgâr ve benzeri enerji kaynaklarından faydalanma sistemleri ile yüksek randımanlıısıtma ve pişirme araçları ve ekipmanı.
c) Odun yerine kullanılmak üzere linyit kömürü, likit gaz, biyogaz ve benzeri yakıt maddeleri ve araçları.
ç) Ahşap dokuma tezgâhı kullanımınıönlemek maksadıyla madeni dokuma tezgâhı ile gerekli malzeme ve ekipmanı.
(2) Birinci fıkra kapsamında; köylülere, kooperatif ve kooperatif üst kuruluşlarına Genel Müdürlükçe ayni veya nakdi kredi olarak verilebilir.
Ekonomik nitelikli kredilere ait harcamalar
MADDE 9 –(1) Ekonomik nitelikli kredilere ait harcamalar şunlardan oluşur ve köylülere, kooperatiflere ve kooperatif üst kuruluşlarına aynî ve nakdî kredi verilebilir.
a) Fenni arıcılık faaliyetleri.
b) Küçükbaş, büyük baş hayvancılık ile yem bitkileri yetiştirme faaliyetleri.
c) Kanatlı ve av-yaban hayvanı yetiştirme faaliyetleri.
ç) Akarsu, göl, deniz ve tarla balıkçılığı faaliyetleri.
d) Her türlü ev ve el sanatları ile küçük sanayi faaliyetleri.
e) Hane halkından ev hanımları için mikrokredi uygulaması.
f) Doğal ve kültür mantarıüretim faaliyetleri.
g) İpekböcekçiliği faaliyetleri.
ğ) Yayla, deniz, termal ve benzeri turizm faaliyetleri.
h) Termal, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı seracılık faaliyetleri.
ı) Her türlü meyve, sebze üretimi ve değerlendirilmesine ait faaliyetler.
i) Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile her türlü fidan yetiştiriciliği ve benzeri faaliyetler.
j) Ormancılığın, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi maksadıyla küçük sanayi tesisleri kurmak, ormanlardan elde edilecek odun ve odun dışı orman ürünlerinin, hayvansal ve tarımsal ürünlerin, el ve ev sanatları gibi ürünlerin satın alınması, depolanması, nakledilmesi ve pazarlanması; tesis edindirme ve tesisin niteliğini değiştirme hizmetlerinin desteklenmesi ile diğer hizmet konularına ait projelerde yer alan her türlü faaliyetler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar
Köylü katkısı