Bu Yönetmeliğin amacı; üye olabilmek için aranan şart ve nitelikler…
26 Nisan 2012 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28275
Karar Sayısı : 2012/3111
Ekli “Menkul Kıymetler Borsalarında Üyeliğe ve Kotasyona İlişkin Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığının 19/4/2012 tarihli ve 1407 sayılı yazısı üzerine, 3/10/1983 tarihli ve 91 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü ve 10 uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 19/4/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GÜL
CUMHURBAŞKANI
MENKUL KIYMETLER BORSALARINDA ÜYELİĞE VE KOTASYONA İLİŞKİN YÖNETMELİK
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 3/10/1983 tarihli ve 91 sayılı Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre kurulan menkul kıymetler borsalarına üye olabilmek için aranan şart ve nitelikler, üyelerin bulunabilecekleri borsa faaliyet türleri ve bu faaliyetler sırasında uyacakları kurallar ile sermaye piyasası araçlarının borsa kotuna alınmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 91 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü ve 10 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
a) Borsa: Menkul Kıymetler Borsasını,
b) Sermaye Piyasası Araçları: Menkul kıymetleri ve diğer sermaye piyasası araçlarını,
c) Üye: Borsada işlem yapmak üzere izin verilen gerçek ve tüzel kişileri,
ifade eder.
Borsa üyelerine ilişkin esaslar
MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aracılık faaliyetinde bulunmak üzere yetki belgesi verilmiş olan aracı kurumlar, bankalar ve yetkilendirilmiş diğer gerçek ve tüzel kişiler borsalara üye olabilir. Üyeler, borsalardan izin almak kaydıyla, piyasa, pazar, platform veya sistemlerin her birinde ayrı ayrı işlem yapmak için üyelik başvurusunda bulunabilirler.
(2) Üyeler, kendilerini borsalarda temsil edecek üye temsilcilerini ve yardımcılarını belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili borsaya bildirir.
(3) Üyeler ile üye temsilcileri ve yardımcıları, müşterilerine ve diğer üyelere karşı iyi niyet ve dürüstlük ilkelerine uygun davranmak; sermaye piyasası mevzuatına, borsalar tarafından belirlenen kurallara ve borsaların düzen ve disiplinine uygun hareket etmek; borsalar veya görevlileri tarafından istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermek, gerekli yardım ve kolaylığı göstermek; ilgili yönetmeliklerde ve borsalarca yapılacak düzenlemelerde öngörülen yükümlülüklere uymak zorundadır.
(4) Üyeliğe başvuru, üyeliğe kabul, borsa üyelik belgesi, üyelerin temsili, üye temsilcileri ile yardımcılarında aranacak şart ve nitelikler, üyelerin ve üye temsilcisi ile yardımcılarının yükümlülükleri ile bunlara verilecek disiplin cezaları, bunların durumlarında meydana gelen değişikliklerin bildirilme esasları, üyelikten ayrılma ve sair konularla ilgili usul ve esaslar borsaların yönetim kurullarınca hazırlanarak Sermaye Piyasası Kurulunun onayı ile çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
Borsada kotasyon
MADDE 5 – (1) Borsalarda, ilgili mevzuatta yer alan şartları taşıyan sermaye piyasası araçları işlem görebilir. Borsalarda işlem görecek sermaye piyasası araçları, borsaların yönetim kurullarınca hazırlanarak Sermaye Piyasası Kurulunun onayı ile çıkarılacak yönetmelikte belirlenen şartları taşımaları halinde borsa kotuna alınır.
(2) Borsa kotuna alıp almama konusunda yetkili merci, borsaların yönetim kurullarıdır.
(3) Borsa kotuna alma şartları, ihraççıların veya sermaye piyasası araçlarının türlerine göre ya da piyasa, pazar, platform veya sistemler bazında farklı kotasyon koşullarının belirlenmesi, kotasyon başvurusu, başvuru sırasında istenecek bilgi ve belgeler, borsalar tarafından yapılacak incelemeler, kamuyu aydınlatma yükümlülüğü, borsa kotunda kalma şartları ve sair konularla ilgili usul ve esaslar birinci fıkrada belirtilen yönetmelikte gösterilir.
Yürürlükten kaldırılan hükümler, atıflar ve hüküm bulunmayan haller
MADDE 6 – (1) 2/10/1984 tarihli ve 84/8581 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer mevzuatta, bu Yönetmeliğin kapsamı ile ilgili konularda, Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğe yapılmış olan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır.
(2) 91 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve bu Yönetmelik uyarınca çıkarılacak yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, bu hususlara ilişkin mevcut düzenlemelerin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
(3) Bu Yönetmelikte yer almayan ya da açıklık bulunmayan konularda veya birinci fıkrada belirtilen Yönetmeliğin kaldırılması nedeniyle ortaya çıkabilecek tereddütlere ilişkin olarak ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde karar vermeye, uygulamayı düzenlemeye ve yönlendirmeye Sermaye Piyasası Kurulu yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.