Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Barolar Birliği nezdinde kurulan Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonuyla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

13 Aralık 2011 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28141

 

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından:

 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Barolar Birliği nezdinde kurulan Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonuyla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

(2) Bu Yönetmelik, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunun kuruluşu, yönetimi, görev ve yetkileri, işleyiş ve denetimi, Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu bütçesinin 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunuyla öngörülen sosyal güvenlik, sosyal yardım ve dayanışma hizmetlerine hangi oranlarda pay edileceği ve bunlar arasında aktarım yetkisi, gelirlerinin kullanılması ile Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonundan yararlanacak olanları ve yararlanma koşullarını kapsar.

 

Dayanak

 

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 27/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

 

a) Aile: Üyenin eşi, çocukları, aynı konutta birlikte yaşadığı ana ve babasını,

 

b) Avukat: Baro levhasına kayıtlı olup avukatlık mesleğini aktif olarak sürdüren kişileri,

 

c) Avukat stajyeri: Baro stajyer listesine kayıtlı avukat adayını,

 

ç) Birlik: Türkiye Barolar Birliğini,

 

d) Çalışamayan avukat: Baro levhasına kayıtlı şekilde avukatlık mesleğini sürdürmekte iken hastalık ve malullük gibi zorunlu nedenlerle çalışamaz durumda kalıp zorunluluk gereği kaydını sildirenler ile Birlik Yönetim Kurulu tarafından alınan aksi bir karar olmadıkça, avukatlık mesleğini baro levhasına kayıtlı şekilde en az yirmi yıl icra etmiş olup; yardıma muhtaç oldukları Birlik Yönetim Kurulunca kabul edilen, fiilen mesleğini sürdüremeyen ve barolarda kaydı olmayan kişileri,

 

e) Çalışmayan avukat: Avukatlık Kanununun 63 üncü maddesine göre baro levhasındaki kaydı yirmi yılı dolanlardan, bürosunu kapatıp vergi kaydını sildiren ve mesleğini icra etmeyen ancak baro kaydı ve baroya karşı sorumluluklarını devam ettiren avukatları,

 

f) Çalışma raporu: Fonun bütçe dönemi içindeki faaliyetlerine ve sonuçlarına ilişkin raporu,

 

g) Çalışma yönergesi: Fon Müdürlüğünde ve Fon temsilciliklerinde çalışacak personel ile baro görevli yönetim kurulu üyesinin görev ve yetkilerini ve Fon faaliyetleriyle ilgili tutulacak kayıtları düzenleyen ve Birlik Yönetim Kurulunca onaylanan yönergeyi,

 

ğ) Danışma Kurulu: Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu Danışma Kurulunu,

 

h) Dayanışma aidatı: Fon tarafından organize edilen isteğe bağlı yardımlar kapsamına dâhil olmak için üyelerin ödeyeceği tutarı,

 

ı) Dayanışma hizmetleri: Mesleki, sosyal ve kültürel faaliyetlerde, avukatların dayanışmasını temin için Birlik ve barolar bünyesinde bu amacı gerçekleştirecek alt yapıyı oluşturmak maksadıyla menkul mallar, gayrimenkul mallar ve hizmetler gibi her türlü donanımın teminini,

 

i) Denetleme Kurulu: Birlik Denetleme Kurulunu,

 

j) Eş ve çocuk: Üyenin eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını,

 

k) Fon: Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonunu,

 

l) İş programı: Fonun bir sonraki bütçe dönemi içinde yapılması planlanan faaliyetlerini gösterir programı,

 

m) Kanun: 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununu,

 

n) Katılım payı: Yararlanılan sosyal yardım tutarlarının üyeler tarafından karşılanan kısmını,

 

o) Pul: Avukatların yetkili mercilere sunduğu vekâletnamelere ve yetki belgelerinin asıl ve suretlerine yapıştırdığı vekâlet pulunu,

 

ö) Sağlık kuruluşu: Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, ilgili mevzuata tabi olarak sağlık hizmeti veren, resmî veya özel bütün kurum ve kuruluşlar ile yurt dışındaki benzeri kuruluşları,

 

p) Sosyal güvenlik: Dayanışma aidatı, sosyal yardım gibi araçlarla üyelerin sosyal durumunu güvence altına almayı,

 

r) Sosyal yardım: İhtiyaç sahibi üyeye, durumunun yönergelerle belirlenecek usul ve esaslara uyması durumunda, herhangi bir karşılığı olmaksızın yapılan aynî veya parasal yardımı,

 

s) Sosyal Yardım ve Dayanışma Yönergesi: Fon kapsamında bulunan sosyal yardımların yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen ve Birlik Yönetim Kurulunca onaylanan yönergeyi,

 

ş) Tahmini bütçe: Fonun bir sonraki takvim yılına ilişkin tahmini gelir ve gider hesaplamalarını gösterir bütçeyi,

 

t) Üye: Fon kapsamında bulunan sosyal yardımlardan yararlanabilecek kişileri,

 

u) Vekâlet pulu satış hesabı: Baroların aldığı vekâlet pullarının karşılığının yatırıldığı banka hesabını,

 

ü) Yönetim Kurulu: Birlik Yönetim Kurulunu,

 

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

Yönetim, İşleyiş, Görev ve Yetkiler

 

Temsil ve yönetim

 

MADDE 4 (1) Fon, Yönetim Kurulu tarafından temsil edilir. Yönetim Kurulu; Fonu, Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini alarak yönetir.

 

Yönetim kurulunun görev ve yetkileri

 

MADDE 5 (1) Yönetim Kurulu;

 

a) Danışma Kurulu üyelerini atar, Fonla ilgili işlerin yürütülmesi için sayman üyesini Fon işleriyle görevlendirir.

 

b) Fona ait tüm varlıkları yönetir. Fonun varlığını üyelerin yararına ve verimli şekilde yönetmek için, iktisadi işletmeler ile şirketler kurabilir, var olan ticari kuruluşlara ortak olabilir. Fon için taşınır ve taşınmaz mallar satın alınması, bağış kabul edilmesi, bağışlanan veya satın alınan malların satılması ve bunlar üzerinde her çeşit ayni hakların kurulması, devredilmesi, taşınmaz mallar üzerinde ipotek tesis edilmesi kararlarını alır ve uygular. Taşınır ve taşınmaz mallar kiralayabilir, Fon Müdürlüğü ve Fon bünyesindeki iktisadi işletme ve kurulacak şirketlerde gerekli personel istihdamı konusunda her türlü tasarrufta bulunabilir.

 

c) 17 nci maddede yer alan sosyal yardımlardan hangilerinin kimlere, hangi usul ve esaslara göre yapılacağını düzenleyen yönergeleri onaylar; üyelerden alınacak dayanışma aidatı ve katılım paylarının miktar ve esaslarını belirler.

 

ç) Fon bütçesinin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve dayanışma hizmetlerine hangi oranlarda pay edileceğini belirler, gerekli durumlarda bunlar arası aktarımı sağlar.

 

d) Dayanışma hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla kararlar alır ve bunların yürütülmesini sağlar.

 

e) Fona ait yıllık bilanço, çalışma raporu, tahmini bütçe ve iş programını onaylar.

 

f) Bir sonraki yıl uygulanacak iş programını ve tahmini bütçeyi onaylar.

 

Danışma kurulu

 

MADDE 6 (1) Bu Yönetmelikte öngörülen işlerin yapılabilmesi için, sayman üye ile birlikte, ihtiyaç duyulan konularda yetkin, Yönetim Kurulunca görevlendirilen dört üyenin katılımı ile beş kişilik Danışma Kurulu oluşturulur. Danışma Kurulu çalışmalarını görevli Yönetim Kurulu sayman üyesi başkanlığında yürütür. Onun yokluğunda, toplantıya üyelerden en yaşlı olan başkanlık eder. Toplantı ve karar yeter sayısı üçtür.

 

(2) Danışma Kurulu üyelerine, Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda ücret veya huzur hakkı ödenir.

 

Danışma kurulunun görevleri

 

MADDE 7 (1) Danışma Kurulu;

 

a) Fon varlıklarının verimli şekilde değerlendirilmesi, sosyal yardımların planlanması, geliştirilmesi konularında ve Fonla ilgili ihtiyaç duyulan diğer hususlarda çalışmalar yapar, çözüm önerileri geliştirir.

 

b) Fonun yıllık bilançosunun, çalışma raporunun, iş programının, tahmini bütçesinin hazırlanmasında ve bütçe uygulamalarının üçer aylık periyotlarla değerlendirilmesinde görüş ve önerileriyle katkıda bulunur.

 

c) Sosyal yardım ve dayanışma yönergesi ile çalışma yönergesinin hazırlanmasında ve değişikliklerinde görüş ve öneride bulunur.

 

ç) Fon ile ilgili olarak Yönetim Kurulunca verilecek diğer konularda çalışmalar yapar.

 

Fon müdürlüğü

 

MADDE 8 (1) Fon işlerinin yürütülmesi için Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna karşı sorumlu olmak üzere, Birlik bünyesinde bir müdürlük oluşturulur. Müdürlükte, ihtiyaç duyulan sürekli ve geçici eleman temini, özlük hakları, görevleri ile yetki ve sorumluluklarıyla ilgili hususlarda hazırlanan çalışma yönergesinde tarif edilir.

 

Fon temsilcilikleri

 

MADDE 9 (1) Fon yardımlarına ilişkin işlemlerin kısa sürede tamamlanabilmesi ve yardımların ilgililere süratle ulaştırılabilmesi için ihtiyaç duyulan bölgelerde, yetki alanı bir veya birden fazla baroyu kapsayacak şekilde Yönetim Kurulu kararıyla Fon temsilcilikleri kurulabilir.

 

(2) Fon temsilciliklerinin görev ve yetkileri ile çalıştırılacak personele ilişkin düzenlemeler çalışma yönergesinde gösterilir.

 

Baro görevli yönetim kurulu üyesi

 

MADDE 10 (1) Baro yönetim kurulları, her seçim dönemini takip eden ilk yönetim kurulu toplantısında kendi içinden bir üyesini belirleyerek Fonun, baro kapsamındaki çalışmalarında görevlendirir ve Birliğe bildirir. Baro görevli Yönetim Kurulu üyesinin Fon kapsamındaki çalışmalarına ilişkin düzenlemeler çalışma yönergesinde gösterilir.

 

Kayıtlar

 

MADDE 11 (1) Danışma Kurulunun kararları, onaylı ve sıra numaralı karar defterlerine yazılır ve imzalanır. Fon hesapları tek düzen muhasebe esasına uygun olarak bilanço esasına göre tutulur. Fon yönetimi ile ilgili tutulan kayıtlar çalışma yönergesi ile belirlenir.

 

(2) Fonu yükümlülük altına alacak yazılar, belgeler ile suretlerini, Birlik saymanı Birlik Başkanı ile, Birlik Başkanının yokluğunda Birlik Başkan Yardımcılarından biri veya Birlik Genel Sekreteri ile birlikte imzalar.

Yönetmeliğin Devamı İçin Tıklayınız

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark